Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Maďarsko v bodě nula

Tuto neděli Maďaři potvrdí drtivé vítězství nacionálního populisty Viktora Orbána v druhém kole parlamentních voleb. Všichni vědí, že už má vyhráno, ale jen málokdo tuší, jaký je jeho recept na řešení problémů země, která předloni málem zbankrotovala a jejíž obyvatelstvo evidentně trpí depresí z politiky. Proč dnes Maďaři tak usilovně touží po silném vůdci?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ulice rozdělující úhledné domky je jako vymetená. Je poledne Velikonočního pondělí, vzduchem se line zvuk kostelních zvonů, místní se právě vrátili z bohoslužby a chystají sváteční oběd. U malého pomníčku si hrají děti. Právě kvůli němu se obec Olaszliszka v severovýchodním Maďarsku letos na jaře dostala až do kampaně před parlamentními volbami.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V říjnu 2006 tudy projížděl autem 44letý středoškolský profesor

Lajos Szögi

se svými dvěma dětmi a v centru obce porazil romskou dívku, která vběhla před jejich auto. Řidič zastavil, aby se podíval, co se dítěti stalo. Nebylo to vážné, ale to už ho tahali z auta rozzuření příbuzní. Před očima jeho dětí ho poté utloukli k smrti. Viníci dnes sedí ve vězení, ale tragická událost spustila lavinu rasového násilí, během níž maďarští radikálové zavraždili šest Romů včetně jednoho dítěte. Zápalné lahve, střelba a demonstrace nakonec vyústily v tažení extremistického hnutí Jobbik (Hnutí za lepší Maďarsko), které svůj úspěch staví mimo jiné i na bídě maďarských Romů a nabídce radikálního řešení.

Teď Maďarsko stojí uprostřed voleb. Je krize, lidé ztratili iluze a jsou apatičtí. Tady v Olaszliszce, uprostřed tokajské vinařské oblasti, to platí dvojnásob: většina lidí zde stejně jako v okolí žije ve skromných podmínkách, pětinu obyvatelstva tvoří Romové a práce je málo.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Na místě někdejší tragédie…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].