Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Proč jsou Andělé nejméně respektovanou cenou v Česku?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

MILAN CAIS

Tata Boys

Protože se bohužel za celá ta léta nenašel nikdo, kdo by cenám APH vtiskl dlouhodobě zajímavou a jasnou tvář, zábavnou moderaci, kvalitní a progresivní hudební náplň večera, vkus, názor, šmrnc, spád, prestiž a aspoň snahu o reakci na skutečně aktuální hudební dění v této zemi. Korunu tomu všemu nasadilo letošní prohlášení pořadatelů – nemůžeš přijít na ceremoniál? O. k., tak cenu dostane někdo jiný. To už mám pocit, že se ocitáme v jiném čase a v jiném prostoru…

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

KAY BURIÁNEK

Sunshine

Protože ztratila kredibilitu, pokud kdy nějakou měla. Stačí sledovat několik aspektů, které se během posledních pár ročníků mění v totální výsměch a smutnou frašku. Samotná televizní šaškárna v umolousané produkci, potácející se snad až někde daleko za trapností osmdesátkových estrád, pomatený způsob nominací i hlasování, výběr hostů atd. Jenom letmý pohled do seznamu hlasujících „odborníků“ vyvolá hurónský smích, protože těch, kdo mají přímou spojitost s hudbou, je minimum. Může někdo se zdravým rozumem a úsudkem něco takového respektovat a brát vážně, haha?!!

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

ŽOFIE KABELKOVÁ

zpěvačka

Začnu od hlavních kategorií téhle ceny, ty jsou totiž až na ultravzácné výjimky neprogresivní a očekávatelné. Anděl je hned po Slavíkovi spíš takový televizní cirkus č. 2, ze kterého se nedozvím téměř nic o tom, co se v uplynulém roce na české hudební scéně urodilo zajímavého a nového. Tyto ceny dostatečně neupozorňují na muzikantské počiny, ale spíše zohledňují stávající popularitu interpretů, což zkrátka neznamená totéž. Ještě že existují žánrové ceny, zajásal by jeden – jenže o těch se obyčejný člověk téměř nemá šanci dozvědět. A přitom by alespoň ty mohly fungovat jako ukazatel hudebních lahůdek.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

LENKA DUSILOVÁ

zpěvačka

Neb je v rukou morálně slabších správců a ztrácí tak důvěryhodnost. Aspoň pro muzikanty. Chápu, že není v případě takových cen lehké ubalancovat hranici přitažlivosti pro všechny hudební a obchodní světy, ale ta hranice by se neměla zásadně posouvat na stranu komerčního účelu a podlézání sledovanosti. Je to srážka se ctí každého muzikanta.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 15/2010 pod titulkem Anketa: Proč jsou Andělé nejméně respektovanou cenou v Česku?