Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

AŽ U VÁS ZAZVONÍ
RESPEKT 11/2010
Je mi třicet dva, mám práci, dvě děti, psa, hypotéku na dům a úvěry, které jsem doposud bez problémů splácel. Před pár dny se ale vše změnilo: zaměstnavatel mi oznámil, že mu byl doručen můj exekuční příkaz. Jednalo se o pokutu za černou jízdu v pražské MHD z roku 1999, která proběhla soudem (Brož & Sokol za DP v. JÁ v nepřítomnosti) v roce 2000, vzrostla tím na 5103 Kč a následně na 13 103 Kč kvůli poplatkům exekutora.
Začal jsem pátrat dál a zjistil, že takových exekucí je proti mé osobě připraveno ještě dvanáct. Budou teď chodit postupně, dle mého názoru jen proto, aby exekutor mohl na každou zvlášť vyčíslit svou odměnu + hotové náklady a posílat mě do pekel tím, že nebudu schopen platit své závazky.
Zpočátku jsem zuřil, že to není možné, protože jsem načerno nejel, natož třináctkrát. Věřil jsem proto, že to obhájím – na policii musí být záznam o mé hlášené ztrátě dokladů v roce 1998. Hrubě jsem se však mýlil. Doklady jsem ztratil, ztrátu nahlásil, a ač jsem tyto přestupky nespáchal, stejně budu muset platit, protože důkazní materiál s číslem „platného“ občanského průkazu a „můj“ podpis jsou již dávno skartovány. Soudní spisy obsahují jen spoustu nedoručených soudních obsílek, ale originály pokut uložených revizorem a podepsaných chycenou osobou páchající přestupek se vracely na DP, který je po pěti letech od nabití právní moci rozsudku skartoval. Nikdo se přitom ani nezačervená, všem to přijde normální a pro všechny jsem na vině já.
Přijde mi to vše jako ohromná legální černota. Uvažuji proto o dalším postupu a možnosti podat žalobu. Pokud by se někdo podobně postižený chtěl přidat, mohli bychom uvažovat o společném postupu a dělit se například o náklady na právníka. Pro případné zájemce jsem k dostižení na e-mailu: [email protected].
Tomáš Rambousek

KORUPČNÍCI ZASAŽENI
RESPEKT 10/2010
V článku autor článku pan Tomáš Sacher opakovaně používá „hrabě Alfons Mensdorff-Pouilly“. Člověk s tímto jménem neexistuje. V Rakousku byly v roce 1919 veškeré šlechtické tituly zrušeny a od té doby je jejich používání trestné.
Stefan Ratschan, Praha

UMÍRÁNÍ PRO ZAČÁTEČNÍKY
RESPEKT 11/2010
Děkuji za publikování článku Báry Kopecké. Autorka v něm vyjádřila na základě vlastního prožitku velmi otevřený a nekonvenční filozofický názor, jímavý svou hlubokou lidskostí. Jímavý však také proto, že obsahuje vzácný duchovní rozměr a zároveň i poctivý životní postoj matky ke svému dítěti. Velmi si vážím možnosti sdílet tak hluboké a vzácné okamžiky srozumění v tomto světě.
Miloš Jezbera

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].