Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Hodinky ve věku mobilních telefonů

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Náramkové hodinky vnímáme jako věc potřebnou, ale zároveň tak trochu překonanou. Někteří z nás se spokojí s kontrolou času na mobilním telefonu, případně na ploše počítače. Pokud už si ale hodinky pořizujeme, pak většinou klasické s ručičkami – prodávají se nejlépe i v dnešní době pokročilé elektroniky. Neměří pouze čas, ale také mohou plnit funkci módního doplňku, šperku a podobně.

Přesto jsou na trhu i hodinky, které umějí něco navíc. Jejich součástí může být mobilní telefon a s ním i přehrávač hudby, rádio a prohlížeč internetu, vše v ceně kolem pěti tisíc korun. Také další přístroje si do hodinek našly cestu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Mobilní telefon v náramkovém provedení se od klasických hodinek velikostí příliš neliší. Je ovládán dotykovým displejem nebo prostřednictvím miniaturních tlačítek, existují i kombinovaná řešení. Přístroj nabízí standardní vícepoložkový telefonní seznam, organizér, kalendář a fotoaparát, lze samozřejmě posílat a číst textové zprávy – vše jako u normálního mobilu. S telefonem komunikujeme prostřednictvím sluchátek a mikrofonu, bezdrátově, pomocí technologie Bluetooth, takže nemusíme ruku s hodinkami zvedat k obličeji. Není to špatné řešení, přesto může mít telefonující zvláštní pocit, někdy si připadá tak trochu jako agent. Přes četné pokusy výrobců mobilních telefonů i hodinek se kombinace obou přístrojů nikdy na trhu neprosadila.

Pro sportovce a turisty se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].