Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

V sexy knihovně

Pavel Jungwirth • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Pavel Jungwirth • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Výška: 21 m. Obvod: 226 m. Vstupy označené NTK1, NTK2 atd. Datum otevření 09/09/09. To jsou základní informace, které jsou napsány nejen v dokumentaci, ale tučným písmem přímo i na plášti nové budovy Národní technické knihovny v pražských Dejvicích. Před časem jsem v tomto sloupku závistivě pošilhával po Brně s moderním campusem Masarykovy univerzity; teď se v Praze můžeme alespoň trochu zahojit pohledem na novou knihovnu. Není to žádný extravagantní blob, ale střízlivě elegantní prosklený ovál, který již stihl vyhrát několik architektonických cen, včetně ocenění za příkladnou nízkoenergetickou stavbu. Budova, která bude uchovávat knihy a časopisy přestěhované z Klementina spolu s částí knihovních fondů ČVUT a VŠCHT, také dobře zapadá do areálu pražské techniky.

Pavel Jungwirth • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Pavel Jungwirth • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Přestože knihovna je už od září otevřená a já pracuji hned za rohem, našel jsem si až nyní čas do ní na chvilku zajít. Ani ne tak kvůli výpůjčce, jako spíš okouknout betonově strohý, ale barevně zajímavě řešený interiér s vtipnými piktogramy. A také si dát kávu v mírně futuristickém a velmi příjemném knihovním baru. Pryč jsou časy, kdy vědci trávili v knihovně podstatnou část své pracovní doby. Částečně je to tím, že s trochou nadsázky dnes všichni píšeme, ale nikdo nečte. Hlavní důvod je ale jinde. Odborné časopisy, které ke své práci potřebujeme, jsou dnes přístupné na internetu. A to nejen aktuální čísla; stále více časopisů vytváří elektronické archivy jdoucí zpět až do data jejich založení, tedy často až do 19. století. Díky akademickému předplatnému tak pro mě není problém si stáhnout články, které mě zajímají, a udělat si knihovnu ve své pracovně či doma. Horší situace je pouze s knihami, které zatím na internetu příliš přístupné nejsou. Tady by knihovna mohla být velmi k užitku, pokud by ovšem bylo dost peněz na to monografie ze zahraničí ve velkém nakupovat. V současnosti je však v našich knihovnách počet odborných knih ze Západu spíše tristní.

Pro mě tak bude dejvická knihovna plnit především úlohu esteticko-sociální. Cestou do práce na ni se zalíbením pohlédnu a zkontroluji, zda se jí přes noc nezměnily míry. A sem budu také se svými studenty chodit na kávu či na něco ostřejšího. Už jen proto, abych v praxi realizoval klasickou Jiránkovu kresbu, kde se kumpáni z mokré čtvrti ptají manželky kamaráda, zda by jej s nimi pustila „do knihovny“.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 1/2010 pod titulkem V sexy knihovně