Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Už hoří motorky

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S Garym G. Sickem o tom, co znamená poslední vlna protestů v Íránu

V ulicích íránských měst znovu demonstrují tisíce lidí (a někteří i umírají střelami ozbrojených sil) a volají po „smrti diktátora“. Hnutí, které loni v červnu rozdmýchaly zmanipulované prezidentské volby, tedy neusnulo, jak se mohlo v posledních měsících zdát. Stojí Írán na prahu skutečné změny? Z New Yorku nám odpovídá profesor Kolumbijské univerzity a expert na Írán Gary G. Sick.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Vy jste asi nebyl překvapený aktuálními protesty v Íránu, protože jste je počátkem prosince předpověděl.

Dalo se to skutečně čekat. Svátek ašúrá, v němž si šíité připomínají Muhammadova vnuka Husajna, který bojoval proti tyranskému útlaku, znamenal pro opozici skvělou příležitost. Má totiž obrovskou symboliku. Ale co je ještě významnější než svátek samotný, byla smrt ajatolláha Montazerího, která se nedala předpovědět a která v íránské společnosti vyvolala velké emoce a vzrušení.

Soudě podle ostré reakce ozbrojených sil očekával další protesty i režim. Nakonec i revoluce před jedenatřiceti lety proti šáhovi vrcholila ve stejné době a při stejné příležitosti.
Bylo zjevné, že věděli, že se něco semele. Opakovaně vydávali prohlášení vyzývající lidi, aby se do ničeho nepouštěli, že to pro ně bude mít strašlivé důsledky. Jinými slovy se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].