Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt-Despekt

U konkurečního sociálního demokrata má na kritiku právo, u Tlustého nikoliv - byl to totiž právě Topolánek, kdo z tehdejšího ekonomickéo experta ODS a autora tlusté peněženky udělal před dvěma lety ve své první vládě ministra financí. Následná omluva už dojem moc nespravila.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Archiv • Autor: Respekt

RESPEKT

Odškodné za chybu lékařů

Zlomový rozsudek vynesl senát Městského soudu v Praze. Podle něj musí nemocnice na Bulovce vyplatit rodičům jedenáctiletého Martina Koláře 12 milionů korun za to, že mu lékaři při běžné operaci nevratným způsobem poškodili mozek. Podle expertních posudků lékaři pochybili, když chlapci neprovedli předoperační vyšetření, které by je upozornilo na možné kopmplikace. Odškodné za fatální chyby lékařů přesahující 10 milionů české soudy přiznávaly jen výjimečně. Podle soudkyně městského soudu Ivany Hasalové by ale v podobných případech - Martin Kolář se nehýbe, nevidí a neslyší – měly soudy poškozeným přiznávat částky ještě vyšší.

DESPEKT

Správcové státní kasy

Nic proti dělání chyb, každý se někdy může zmýlit. Mnohem horší je účelová ztráta paměti, pokud jde o vlastní přešlapy a přehmaty. Takovéto autoamnézie se minulý týden dopustil premiér Mirek Topolánek, když se ve sněmovně divil, jak mohli kdy být Bohuslav SobotkaVlastimil Tlustý správci státní pokladny. U konkurečního sociálního demokrata má na kritiku právo, u Tlustého nikoliv - byl to totiž právě Topolánek, kdo z tehdejšího ekonomickéo experta ODS a autora tlusté peněženky udělal před dvěma lety ve své první vládě ministra financí. Následná omluva už dojem moc nespravila.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 9/2009 pod titulkem Respekt-Despekt