Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jesle v čase Nečase

Navenek působí nenápadně a ani vlády kvůli tomu nepadají. Velkou důležitost toho zařízení si ale každý uvědomí ve chvíli, kdy se mu narodí první dítě. Řeč je o jeslích a mateřských školkách.

Navenek působí nenápadně a ani vlády kvůli tomu nepadají. Velkou důležitost toho zařízení si ale každý uvědomí ve chvíli, kdy se mu narodí první dítě. Řeč je o jeslích a mateřských školkách.

Právě kvůli nim minulý týden vytáhl český ministr sociálních věcí Petr Nečas do boje s dalším levičáckým úletem Evropské unie. Tak to alespoň vidí on sám. Střízlivý pohled spíš ukazuje, že stejně jako mnohé další evropské „úlety“ i tenhle má z pohledu mladých rodičů v Česku racionální jádro.

Ale konkrétně: Nečasovi vadí šest let starý závazek EU, že do roku 2010 bude v členských zemích moci třetina dětí do tří let chodit do jeslí. Je podle něj nesplnitelný a také nepřijatelně antiliberální, protože rozhoduje za rodiče, co je dobré s malým dítětem udělat. Nečas chce tedy využít českého předsednictví EU a navrhnout tento závazek zrušit. „Prosazujeme svobodnou volbu rodičů,“ prohlašuje Nečas.

Jde o problém, o němž se léta nemluvilo. Školky, jesle a kolektivní výchova v nich byly doménou bolševiků, a logicky proto po roce 1990 došlo k jejich útlumu. Podepsal se na tom i populační propad devadesátých let.

Systém tzv. miniškolek se tu bude muset nejdříve zažít.Dnes už je ale Česko ve výrazně jiné situaci. Po roce 2000 nastal populační obrat, takže nyní se rodí o dvacet tisíc dětí ročně víc než koncem 90. let. Za stejnou dobu ale zhruba tentýž počet míst v mateřských…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].