Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Alarmující stav našeho školství má jednu hlavní příčinu: stávající systém učitelské přípravy na vysokých školách. Je dobře, že Respekt věnoval tématu vzdělávání velkou plochu, ale je s podivem, že ani hlavní článek v domácí rubrice (ač slibně nadepsaný „Hledá se dobrý učitel“), ani ministr Liška v interview nedokázali pojmenovat podstatu problému.

HLEDÁ SE DOBRÝ UČITEL

CHCI ZMĚNIT ŠKOLU, NE DĚTI

RESPEKT 5/09

Chybí kvalitní příprava

Alarmující stav našeho školství má jednu hlavní příčinu: stávající systém učitelské přípravy na vysokých školách. Je dobře, že Respekt věnoval tématu vzdělávání velkou plochu, ale je s podivem, že ani hlavní článek v domácí rubrice (ač slibně nadepsaný „Hledá se dobrý učitel“), ani ministr Liška v interview nedokázali pojmenovat podstatu problému.

Strategické vize pana ministra mu nebudou nic platné, pokud budou univerzity dál vypouštět do škol učitele zcela nepřipravené postavit se před žáky ve třídě. To, že jsme po roce 1989 nedokázali rázně skoncovat s komunistickým systémem a nahradit jej kvalitní praktickou přípravou zaměřenou na dovednosti a založenou na reflektovaném zkušenostním učení, je tragickým selháním univerzit, které ohrožuje naši budoucnost. Bylo by velmi záslužné, kdyby se Respekt do tohoto tématu pustil.

Miroslav Pospíšil, Brno

NIC PRO MĚŠŤÁKY

RESPEKT 5/09

Pro koho jsou Krkonoše

Jistě by většina lidí souhlasila s tvrzením, že v Česku nemáme mnoho takových pohoří, jako jsou Krkonoše. V Krkonoších se nachází vzácná arkto-alpinská tundra, je zde spousta glaciálních reliktů a endemitů. Proto byly Krkonoše vyhlášeny národním parkem a proto je chceme chránit – uchovat poslední kousky divoké tundry na našem území. Článek Michala Komárka se hezky čte lidem, kteří vyznávají volnost pohybu kdekoli a kdykoli a při svých zimních výletech (na čemkoli) chtějí maximalizovat jen svůj vlastní prožitek.

„Správa KRNAP zakazuje…“ Než napíšete v článku tuto větu, uvědomte si, prosím, že to je zákon o ochraně přírody č. 114, který se snaží uchránit vzácná území před zničením turisty (a developery, zlatokopy atp.) a zároveň je chce ohleduplným turistům uchovat. Správa KRNAP je zřízena proto, aby byl tento zákon dodržován. Zákon tvoří a schvalují volení zástupci nás všech. Jestliže jsou hory jen pro naše „použití“, pak bychom asi měli zrušit Krkonošský národní park.

Strážci KRNAP se spíše snaží lidem, kteří udělají nějaký přestupek, domluvit, pokuty jsou až na druhém místě (proto není korektní ani podtitulek „Ochránci Krkonoš bojují s vyznavači opravdového lyžování“). Ochrana vzácných částí přírody má být prioritou všech.

Článek ale nabádá i zbytky těch slušnějších skialpinistů, aby přijeli a užili si, co hrdlo ráčí. Krkonoše jsou rozlohou opravdu velmi malé hory, takže vyhrazení skialpinistických tratí téměř nepřipadá v úvahu (atraktivní tratě jsou takřka výhradně v 1. zóně). A udělat jednu trať pro všechny? Kde je pak panenská příroda a klid, které mají skiapinisté tak rádi?

Alena Ševců, oddělení ochrany přírody, KRNAP

PŘÍSNĚ STŘEŽENÉ DÍTĚ

RESPEKT 5/09

Nezodpovědní rodiče?

Ráda bych poděkovala za článek o očkování, kde byl čtenáři nabídnut poněkud jiný pohled na tuto tematiku. Čteme, jak je očkování zdravé a prospěšné. U anket na toto téma se nikdo nepozastaví nad tím, když matka odpoví: „Samozřejmě, že jsem děti nechala očkovat, ani by mě nenapadlo přemýšlet o opaku.“

Kdyby totiž tu ženu napadlo přemýšlet, dostala by se k informacím, které vám jen tak běžně pediatr neoznámí. Například že nelze stoprocentně zaručit bezpečnost vakcín a existují lidé, kteří mají po očkování doživotní následky. Nebo že během pár desítek let došlo k nárůstu různých dysfunkcí. Proč je očkování prezentováno jako jediná účinná prevence? Proč se ve stejné míře nehovoří o zdravém životním stylu, dlouhodobém kojení, potřebě dobrého fyzického i psychického stavu? Proč je používána reklama, která využívá motivů dítěte (kampaň „Jedna dvě klíště jde, jde si právě pro TEBE…“) a je postavená na zastrašování. Kdyby ta žena přemýšlela, měla by pravděpodobně v naší republice problém a byla by označena za nezodpovědnou matku ohrožující své dítě na životě.

Lucie S. Groverová

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].