Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Volnost, rovnost, mateřství

Francie stejně jako skandinávské státy potvrzuje zajímavý a důležitý trend. Nejvíce dětí se dnes rodí v zemích, kde jsou zároveň ženy nejvíce zaměstnané – které tedy nejlépe dokážou sloučit mateřství s prací – a kde se rovněž více než polovina potomků rodí mimo manželské svazky.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Země zaslíbená rodičům. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Země zaslíbená rodičům. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Jednatřicetiletá Claire je učitelkou angličtiny na gymnáziu v jihozápadním městě Bergerac, kde žije sama se svým pětiletým synem Kevinem. Má auto, hezky zařízený byt, v létě pravidelně jezdí k nedalekému Atlantiku, v zimě na lyže do Pyrenejí. „Stabilní zaměstnání je samozřejmě důležité, ale ve školství velké peníze nevyděláte, tak si přivydělávám jazykovými kurzy,“ říká Claire, „navíc mně dost pomáhá stát. Nejenom finančně, třeba bez radnicí placené chůvy a mateřské školky bych si celodenní práci, která mě baví, asi dovolit nemohla. Kevinovi prarodiče bydlí na severu země,“ popisuje svoji situaci.

Svobodná matka Claire tak může vychovávat potomka a zároveň se nemusí vzdát svých kariérních snů a dosažené životní úrovně. Stejně jako 80 procent Francouzů si myslí, že žije v zemi, která je přátelská k dětem. Například v sousedním Německu je o něčem podobném přesvědčeno jen 25 procent obyvatel. Tento pocit spokojenosti a jistoty se proto zákonitě odráží i ve zcela konkrétních rozhodnutích při plánování rodiny. Nedávno zveřejněné údaje pařížského Národního institutu demografických studií za rok 2008 to jasně potvrzují. Jsou totiž rekordní, a to nejenom pro Francii. Nikde jinde v kontinentální Evropě totiž nemají ženy v průměru více než dvě děti a není to výsledek náhody ani tradice, ale dlouhodobé vládní strategie.

Jestliže evropský průměr na ženu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].