Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Mladá fikce dnes

Současné výtvarné umění rádo kombinuje realitu s fikcí, pravdu s mystifikací, hrůzu s humorem. Ukazuje tak, že si v dnešním světě nemůžeme být ničím jistí, mimo jiné ani tím, co nám předkládají masová média, protože realita se v jejich podání často mění v realitu mediální, všelijak upravenou a pokroucenou.

„Chtěli jsme vyzkoušet, jaké má pan Kulínský nervy. Tak jako on zkouší nervy svých obětí.“ Mohla by takto MF Dnes vysvětlovat, proč otiskla fiktivní rozhovor s bývalým sbormistrem Bambini di Praga, ve kterém by mu vložila do úst, jakou rozkoš mu způsobovalo zneužívání nezletilých zpěvaček, aniž by se k němu přiznal? Těžko. To by bylo za hranicí novinářské etiky. Stejně ale deník zdůvodnil, proč identický podraz připravil na sochaře Davida Černého. Prý šlo jen o zkoušku, jaký smysl pro humor má člověk, který si sám utahuje z celé EU.

MF Dnes minulou sobotu publikovala dvoustránkový materiál, ve kterém jí Černý měl mimo jiné prozradit, že vicepremiér Alexandr Vondra nerozumí umění, takže se nelze divit, že nerozpoznal boudu s Entropou. Dál že Černému za slib mlčenlivosti slíbil další zakázky nebo že Černý svou omluvu české vládě bral jen jako komický výstup. Za textem bylo otištěné sdělení, že rozhovor je kombinací reality a fikce a „odpovědi jsou tak, jak je umělec buď řekl, anebo alespoň říci mohl“.

Je jasné, že Černý svou mystifikací vypekl nepočítaně lidí, Vondrou počínaje a výtvarnými recenzenty konče. Postavit se k tomu dá různě. Šéfredaktor Týdne mu v úvodníku vyčinil, že se za tak dobrý žert neměl nikomu omlouvat, šéfredaktor Reflexu zase napsal, že by kvůli takovému podvodu měl Vondra abdikovat.

Současné výtvarné umění rádo kombinuje realitu s fikcí, pravdu s mystifikací…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].