Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Neviditelný talent pro spojování

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ondřej Liška na nejisté cestě k záchraně zelených

Ve stabilních poměrech by tohoto mladého muže čekal pozvolný vzestup završený někdy kolem čtyřicítky ministerskou funkcí. V Česku jsou ale jeho perspektivy jiné. Ještě před třemi lety Ondřeje Lišku nikdo neznal. Dnes je mu třicet a má za sebou roli ministra ve vládě předsedající Evropské unii a šéfa rozhádané strany neustále tlačené ke kompromisům silnějšími spoluhráči. A ambice posunout Stranu zelených z pozice hluboko pod hladinou volitelnosti do role alternativy k oběma velkým stranám. Má jenom pár měsíců na to, aby se mu to podařilo.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ladím noty

Je devět hodin ráno a po rušné ulici v pražských Dejvicích kráčí muž v ležérním saku s vizáží studenta prvního ročníku vysoké školy.

Ondřej Liška

před chvílí opustil svůj byt a jeho úkolem je odvést dceru do nedaleké anglickojazyčné soukromé školky. Než ji předá učitelům, nadšeně líčí, že malé děti jsou schopné komunikovat najednou až čtyřmi jazyky, k čemuž má jeho dcera ideální podmínky. Matka na ni mluví rodnou italštinou, otec česky, učitelé anglicky, přičemž má malá Stela ještě možnost chytat němčinu, kterou se spolu baví oba rodiče. Teď dcera dostává česky poslední instrukce, že odpoledne si pro ni přijde maminka a dudlíky že má schované v horní poličce své skříňky.

Předseda nejmenší parlamentní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].