Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Panovalo teplo a meteorologové dospěli k závěru, že asi opravdu vydrží až do Vánoc. Burzami otřásl krach pouštního ropného království Dubaj. Respekt oslavil dvacet let existence.
Asi opravdu ne, život v sobě nese neuvěřitelná překvapení, veřejná i osobní – třeba vy teď půjdete odsud a překvapivě potkáte na ulici tak krásnou dívku, že vám úplně změní život, odpověděl psycholog Slavomil Hubálek na otázku Mladé fronty Dnes „Je jisté, že na změnu režimu jsme nebyli připraveni. Ale je vůbec možné se na něco podobného připravit?“. Eurozóna se z deflace vrátila do inflace. Detektivové protikorupční policie odmítli vysvětlit, proč jejich tým už podruhé za sebou odložil vyšetřování možných úplatků v příběhu koupě a pozdějšího pronájmu stíhaček Gripen. Už dvaadvacátou oběť skolila současná epidemie prasečí chřipky a kabinet nařídil očkování dětí z rizikových skupin. Zjednodušilo se vypisování formulářů nemocenské. Evropská komise obvinila tuzemský antimonopolní úřad z prozrazení informace o chystané razii bruselských úředníků v kancelářích zdejšího energetického gigantu ČEZ; vedení úřadu obvinění bez dalších komentářů odmítlo jako „nezakládající se na pravdě“.
Naše nároky jsou většinou vyšší než na běžných amerických středních školách, vysvětlil ředitel pražského gymnázia Štěpánská Milan Štěrba Lidovým novinám, proč zdejší studenti, kterým se podaří v rámci různých programů vyjet na rok za oceán a studovat školu v USA, musí po návratu navzdory úspěchům a výborným známkám opakovat ročník. Vyšlo najevo, že letošní cenou Knižního klubu oceněný román Bílej kůň, žlutej drak nenapsala 19letá, v Malajsii údajně studující česko-vietnamská autorka Lan Pham Thi, kterou nikdo nikdy neviděl, ale českobudějovický čtyřicátník Jan Cempírek. Agentury zveřejnily informaci, že Švýcarsko zakázalo stavbu minaretů na svém území. Úsporný balíček ministra financí snížil mateřskou. Tři roky nepodmíněně za rasistické texty dostal věrozvěst „bílé revoluce“ a zpěvák českobudějovické skupiny Imperium Michal Moravec. Po dvacetiletém soudním sporu získala Mozartova obec pražskou Bertramku. Aero Vodochody postoupilo do užšího výběru uchazečů na dodavatele části kabin pro americký bojový vrtulník Black Hawk.
Lov není o střílení na kolegy, lov je takový zelenější golf, řekl Hospodářským novinám partner právnické kanceláře White & Case Michal Dlouhý. Noviny přinesly zprávu, že americký prezident Barack Obama rozhodl o vyslání dalších posil do války s terorem v Afghánistánu. Ostravský lékař Bořek Trávníček převzal z rukou kardinála Miloslava Vlka cenu Gypsy Spirit za příkladnou péči svého týmu o malou Natálku Sivákovou, popálenou letos na jaře při žhářském útoku českých neonacistů na dům její romské rodiny ve Vítkově. Podle průzkumu CVVM je každý druhý Čech hrdý na svou zemi a každý desátý se za ni stydí. Českým slavíkem se popětatřicáté stal Karel Gott.
Je to kniha věnovaná z větší části mým názorům na život včetně mého soukromého a na směřování naší civilizace, odpověděl tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl, o čem bude jeho chystaná kniha Rocker na Hradě. Do Čech dorazil advent. Podmíněné tresty rozdal sokolovský soud třem gynekologům, kteří v tamním špitále zavinili před dvěma lety smrt pacientky tím, že jí při běžném laparoskopickém zákroku protrhli tenké střevo, nevšimli si toho a pak se o zraněnou pacientku vůbec nestarali, až nakonec žena po několika dnech zemřela. Devět tisíc lidí sledovalo v Tvarožné opakování 204 let staré bitvy tří císařů u Slavkova.
Kde to bude možné, chci představovat zvířata jako individuality, které mají své příběhy, popsal novinářům svou představu další práce horký kandidát na šéfa pražské zoo Miroslav Bobek, kterého v minulosti proslavila „reality show“ Odhalení, během níž mohli diváci pomocí nainstalovaných kamer sledovat několik měsíců zoufalý život goril uvězněných v kleci zoologické zahrady v Troji. Na Královskou cestu v hlavním městě se vrátil lampář. Společnost Člověk v tísni spustila nový předvánoční e-shop www.skutecnydarek.cz, kde mohou zájemci koupit kozu pro rodinu v Kongu, pomůcky pro školáky v Etiopii a spoustu dalších hodnotných dárků. Opět – už pošestnácté – začala razítkovat dopisy Ježíškova Vánoční pošta v Božím Daru.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 50/2009 pod titulkem Minulý týden