Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Silná žena s pokorou

Když se nové ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové zeptáte, čemu opravdu v životě věří, nezaváhá: „Ve schopnost člověka dosáhnout svého cíle.“ Její příběh ukazuje, že nejde jen o prázdnou frázi.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Daniela Filipiová - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Daniela Filipiová - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Když se nové ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové zeptáte, čemu opravdu v životě věří, nezaváhá: „Ve schopnost člověka dosáhnout svého cíle.“ Její příběh ukazuje, že nejde jen o prázdnou frázi.

Šok

I když má teplotu devětatřicet a leží právě doma v posteli, srší senátorka Daniela Filipiová (ODS) dobrou náladou. „Ráda vás slyším, ptejte se, na co potřebujete,“ pobízí tazatele do telefonu. Na většinu otázek pak odpovídá přímo a k věci, což u zdejších politiků není stále ještě moc obvyklé. A otevřená je i v momentě, když má mluvit o osudové chvíli svého života – chvíli, kdy se dozvěděla, že už nikdy nebude chodit a bude navždy připoutaná na invalidní vozík. Ne vždy tomu ale tak bylo. Byly doby, kdy se Daniela Filipiová o této bolestivé kolonce ve svém životopise nechtěla bavit vůbec.

Že má zdravotní problémy, Daniela Filipiová zjistila poprvé ve svých patnácti letech. Zcela nečekaně ji začaly hodně bolet nohy a po sérii vyšetření vyšlo najevo, že má vzácné onemocnění míchy. Následovala úspěšná léčba a velmi slibný rozjezd kariéry. Po absolutoriu na pražské architektuře nastoupila mladá, krásná a energická blondýnka do Krajského projektového ústavu (KPÚ) a vysněná práce jí dávala velký pocit štěstí. Idyla však netrvala dlouho.

Tři roky po nástupu do projekce se mladé architektce vrátily staré…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].