Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

Na vlnách propagandy (1969)

Pro většinu dnešních posluchačů rádia je stanice Vltava, třetí program Českého veřejnoprávního rozhlasu, plná kvalitních slovesných pořadů a klasické hudby. Nebylo tak tomu vždy. Ti, kteří pamatují rok 1968, si vzpomenou na stejnojmennou stanici, která se snažila posluchače v Československu přesvědčit, že okupace je bratrskou pomocí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vltava: „V ČSSR vypukl teror kontrarevoluce.“ - Autor: Pavel Macháček • Autor: Respekt
Fotografie: Vltava: „V ČSSR vypukl teror kontrarevoluce.“ - Autor: Pavel Macháček • Autor: Respekt

Atmosféra v nové české redakci rádia Vltava nebyla příjemná. První tři týdny redaktoři v práci i spali a nesměli vycházet z budovy. Měli zakázáno spolu hovořit a každý znal jménem pouze nadřízeného. Nikdo se nesměl zajímat o to, co dělá kolega, ale pouze plnil úkoly, které mu byly zadány. Ve středu 21. srpna 1968, kdy do Československa vpadla vojska Varšavské smlouvy, se redaktoři ráno poprvé v éteru představili jako „Rozhlasová stanice Vltava – socialistický hlas pravdy“.

Proti agentům imperialismu

Pro většinu dnešních posluchačů rádia je stanice Vltava, třetí program Českého veřejnoprávního rozhlasu, plná kvalitních slovesných pořadů a klasické hudby. Nebylo tak tomu vždy. Ti, kteří pamatují rok 1968, si vzpomenou na stejnojmennou stanici, která se snažila posluchače v Československu přesvědčit, že okupace je bratrskou pomocí.

Redakce, kde se všechny pořady předtáčely, byla ve východním Berlíně, vysílače u vesnice Wilsdruff nedaleko Drážďan a u tehdejšího Karl-Marx-Stadtu. Vltava vysílala denně od pěti ráno do půlnoci. Program tvořilo politické zpravodajství a komentáře, kritické reakce na vysílání Československého rozhlasu a výpady proti československému tisku. Kritika československé politiky, negativní názory na československou ekonomickou reformu, útoky na umělce, kritika života mládeže… Šlo buď o materiály napsané redaktory Vltavy, nebo o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].