Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Na Pražský hrad se vrátila zrestaurovaná přilbice sv. Václava z 10. století. Pod zářícím sluncem opět padaly teplotní rekordy. Zemřel Vojtěch Cepl. Za bouřlivých dohadů pro a proti začalo očkování proti chřipce. Evropská komise provedla náhlou razii v kancelářích zdejší státní elektrárenské firmy ČEZ a na politiky napojené finanční skupiny J&T, které podezírá z vážného spiknutí proti férové hospodářské soutěži.
Kartely se přizpůsobují jako virus, který chceme zneškodnit, komentovala obtížnost boje proti firmám, které tajně deformují prostředí společného trhu EU, evropská komisařka Neelie Kroesová. Počet lidí nakažených v Česku letos virem HIV dosáhl 128. ČSSD dala ruce pryč od šrotovného. Dva propuštění manažeři Erste Bank obvinili u amerických soudů tuto instituci, že během privatizace České spořitelny do svých rukou mohutně uplácela české politiky; privatizaci spořitelny kabinetem Miloše Zemana (ČSSD) začala po tomto svědectví vyšetřovat FBI. Ke komerčnímu letu přes oceán vzlétl první airbus. Sociologický průzkum vědců z Masarykovy univerzity odhalil, že 86 procent Čechů považuje samy sebe za šťastné.
Jsem nejšťastnější člověk pod sluncem, řekla listu Romano Hangos romská matka Anna Siváková poté, co vešlo ve známost, že její tříletá dcerka Natálka, popálená letos v dubnu na 80 procentech těla při žhářském útoku českých neonacistů na dům rodiny Sivákových ve Vítkově, bude po poslední plastické operaci zanedlouho propuštěna z nemocnice a letošní Vánoce tak stráví s rodiči a sourozenci v novém domku zakoupeném před časem z výtěžku celostátní sbírky. Vysílání zahájila tuzemská pobočka MTV. Český voják postřelil jiného českého vojáka při hádce v hospodě v Kosovu. Hospodářské noviny vypátraly, že nedojde-li k reformám, dojdou zdejšímu zdravotnictví příští rok peníze.
Protože se ze současné krize nikdo nepoučil, přijde další propad. A aby vlády rozptýlily pozornost lidí, půjdou do války. Posluchači se mne ptají, proti komu? Odpovídám – stvoří si svého nepřítele, prohlásil během svého pražského pobytu věhlasný investor a finanční prorok Marc Farber, který předpověděl už současnou krizi a jemuž v minulosti vyšla řada ekonomických prognóz. Z jednoho tisíce na tři podražily rozvody. Bez všech osobních věcí zmizel ze svého domova a je od té doby už sedm dní pohřešován Marek Schäferling, novinář serveru Novinky.cz, který při práci na internetu zřejmě narazil na aktivity velkého podvodníka a podal o tom na policii výpověď, po které se ztratil. Šest lidí bylo zraněno po srážce tramvaje s autobusem na pražském náměstí Míru. Proslulá izraelská kapela Carusella dorazila v rámci svého opakovaného euroturné do Česka, kde má 2. prosince odehrát koncert ve sběrně surovin na periferii Dačic. Neznámý zloděj ukradl kameru střežící Nový hřbitov v Třebíči před zloději.
Byla to bezmoc, naprostá bezmoc. Nejdřív jsem byl naštvaný, ale pak jsem se s tím naučil žít – často ze mne zbývalo jen vědomí, nic jiného. A celou tu dobu jsem snil o lepším životě, citovala média řeč Belgičana Roma Houbena, který po autohavárii ležel 23 let na lůžku totálně paralyzován a všichni si mysleli, že nic nevnímá; on byl však zcela při vědomí, což zjistila kontrolní testování mozku až nedávno, a pak tým lékařů naučil ochrnutého muže komunikovat s okolím pomocí speciálního počítače. Rammstein rozpumpovali Prahu. Zemřel Jaromír Hořec. Svoji čtyřletou diplomatickou misi v Praze ukončila rakouská velvyslankyně Margot Klestilová-Löfflerová. V Třebíči se konaly mezinárodní závody ve společenských cvicích s obručí, švihadlem a stuhou. Média přinesla zprávu, že francouzský prezident Nicolas Sarkozy přišel s nápadem přemístit ostatky Alberta Camuse z Provence do pařížského Pantheonu, ale děti slavného spisovatele se postavily proti.
Než jsem letěl do Ameriky, tak jsem si věřil, ale byla to slabá víra. Nyní vím, že je všechno možné, nejsou žádné překážky, jen okolnosti, se kterými člověk musí bojovat. A uvědomil jsem si, že Romové potřebují vůdce, jako měli černoši v USA Martina Luthera Kinga, řekl listu Romano Hangos po návratu z americké stáže student obchodní akademie v Písku Mižu Mižigár. Na brněnském Django Festu hráli Cigánski diabli.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 49/2009 pod titulkem Minulý týden