Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Dotýkejte se, prosím

Jako by nestačilo, že dnes máme počítač v telefonu, v autě, v ledničce a v televizi, chtějí ho inženýři namontovat i do poznámkového bloku či kuchyňského prkénka. Jsou přesvědčeni, že práce a zábava s tablet PC, tedy s přenosným počítačem, s nímž člověk komunikuje prostřednictvím velké dotykové obrazovky, po které lze dokonce i psát perem, může být příjemnější než hrbit se nad laptopy a notebooky.

Není to úplně nový nápad. Už na začátku 90. let se na trhu objevily první přenosné počítače s dotykovou obrazovkou. Byly to stroje těžké, bachraté, pomalé – a brzy upadly v zapomnění. Výrobci dospěli k závěru, že je to slepá ulička. Nyní se však oklikou přes chytré telefony, ovládané především dotyky prstů na obrazovku, a lehké, k internetu neustále připojené netbooky vývoj stáčí zpět k tablet PC. Nemají klasické notebooky úplně nahradit; například novinářům se asi vždy bude lépe psát na obyčejné klávesnici – pokud se nenaučí své texty počítačům diktovat. Jsou ale i povolání, kde je lehký přístroj praktičtější: pojišťovací agent zaznamenávající v terénu pojistnou událost vlastně jen vyplňuje formulář a kreslí situační plánky. To se dělá snadněji s dotykovou obrazovkou. Také studentům na přednáškách může být příjemnější psát si rychle poznámky perem na displej než ťukat do klávesnice.

„Už mě nebaví čekat. Chci tablet na surfování po webu. Musí stát pár šupů a být jednoduchý jako facka,“ napsal loni Michael Arrington na webu TechCrunch. S kolegy se chopil pájek a katalogů počítačových součástek vyráběných v Číně. Za pár týdnů představili prototyp počítače s dvanáctipalcovým dotykovým displejem a jediným tlačítkem (vypnuto/zapnuto). Běží na něm upravený operační systém Linux (který je zdarma) a prohlížeč Firefox (rovněž zdarma). Díky rozmachu webových aplikací lze s tímto jednoduchým vybavením provádět vše, co běžný uživatel od počítače chce, tedy nejen číst a psát e-maily (pomocí klávesnice, která se vám však zobrazí přímo na displeji) a prohlížet webové stránky, ale také vytvářet a upravovat delší texty, tabulky či obrázky, komunikovat s kamarády hlasem a obrazem, pouštět si video. CrunchPad má být doplňkem vašeho počítače, který je neustále po ruce, po zapnutí naběhne za pár vteřin a díky větší obrazovce se s ním pracuje pohodlněji než s chytrým telefonem. Původně se měl prodávat nanejvýš za 300 dolarů (5250 korun). Poslední, dosud nepotvrzená zpráva z počátku listopadu však říká, že asijský partner těsně před zahájením výroby zvýšil cenu tak razantně, že Arrington musel projekt zastavit.

Na slibný trh si brousí zuby také Apple. Je to logické: před dvěma lety přišel s iPhonem a vydělal miliardy. Teď by to rád zopakoval právě s tabletem, tedy „počítačem příliš velkým do kapsy, ale dost malým na to, aby se vešel do kabelky“. Ačkoli firma zatím nic oficiálně nepotvrdila, zaručené zprávy o novém přístroji přicházejí ze všech stran. Aniž by jej kdokoli viděl, časopis Fortune v srpnu odhadl, že bude stát kolem 600 dolarů (10 500 korun) a že se ho příští rok prodají dva miliony kusů. Oproti CrunchPadu by měl navíc Apple Tablet nabídnout i připojení k internetu prostřednictvím mobilní datové sítě a spouštění stovky tisíc aplikací naprogramovaných pro iPhone. Měl by také konkurovat elektronickým čtečkám knih.

S odvážnějším, možná však trochu překombinovaným nápadem přišel Microsoft. Koncem září se dostaly na veřejnost první fotografie zařízení jménem Courier, připomínajícího sešit v kožených deskách – nemá totiž jen jeden, ale rovnou dva dotykové displeje, které se otevírají jako kniha. Na levém si například můžeme otevřít adresář a vpravo web s mapami. Prostým přetažením kontaktu z levé na pravou „stránku“ se zobrazí jeho poloha.

Zatímco Microsoft a Apple připravují univerzální počítače, Francouzi vyrobili jakési chytré kuchyňské prkénko. Počítač QooQ vypadá jako ostatní tablet PC, stojí ale na čtyřech nožkách, takže mu neublíží, když se vám na linku vylije čaj. Je propojený s internetovou aplikací, která nabízí recepty a umožňuje i vymýšlení jídelníčků či automatické vytváření seznamů na nákup. QooQ poslouží i jako rádio, zobrazovač rodinných fotografií a meteostanice. Do budoucna se nabízí rozšíření funkcí o kuchyňskou váhu.

Autor je novinář.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 47/2009 pod titulkem Dotýkejte se, prosím