Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Sněmovna schválila rozpočet na rok 2010 se schodkem 167 miliard korun. Astronomové varovali veřejnost, že po současných silných erupcích na Slunci může Zemi co nevidět zasáhnout velká magnetická bouře. V Haagu začal soud s Radovanem Karadžićem. Premiér Jan Fischer prozradil médiím, že mu prezident Václav Klaus řekl, že podepíše Lisabon. České obyvatelstvo se připojilo k nadšeným gratulacím do Londýna, kde oslavil sedmdesáté narozeniny John Cleese. Agentury oznámily, že sebevražedný atentátník Tálibánu zabil nejméně sto lidí na tržišti v pákistánském Péšávaru. Zemřel Miloslav Švandrlík.

Nesmyslně tak zvítězila ochrana osobních údajů nad ochranou lidského zdraví, veřejných zdrojů a nad potíráním organizovaného zločinu, komentovala ministryně zdravotnictví Dana Jurásková příkaz Úřadu pro ochranu osobních údajů, který zrušil centrální úložiště dat o léčivech a umožnil tím volný prodej léků s pseudoefedrinem v tuzemských lékarnách, čehož začali ve velkém využívat výrobci drog; ministryně Jurásková zároveň slíbila, že do jara urychleně připraví zákon, který situaci napraví. Antimonopolní úřad začal zkoumat, proč se v Česku už roky stavějí dálnice dvakrát dráž než v sousedním Německu. Zástupci krajů testovali na okruhu ve Velimi nové vlaky. Vláda zamítla prodej krachujících Českých aerolinií a oznámila, že jejich stav je ještě horší, než se čekalo. Na konferenci Dialog civilizací, pořádané ruským Kremlem na řeckém ostrově Rhodos, se spolu v kruhu pozvaných hostů sešli předseda české komunistické strany Vojtěch Filip a šéf Společnosti přátel Miloše Zemana Miloš Zeman.

Přijeli jsme k nim do Českého Brodu, a jen jsme vjeli do vstupní brány, už na nás mířily samopaly, popsal sdělovacím prostředkům člen ochranky syna zastřeleného podnikatele Antonína Běly, jak to vypadalo, když si jeho šéf přijel popovídat o vzájemných vztazích do opevněné vily syna jiného zastřeleného podnikatele a kmotra – Františka Mrázka; návštěva skončila zraněním jednoho z členů Mrázkovy ochranky a obviněním dalších dvou. Televizi Nova o polovinu klesl pololetní zisk. Titul juniorského mistra světa obhájil v Paříži český judista Lukáš Krpálek. Na 1200 korun z tisícovky podražily roční dálniční známky. Výměnou hnědouhelného Dolu Československé armády za hnědouhelnou elektrárnu Počerady skončila vlekoucí se obchodní válka mezi ČEZ a Czech Coal. Rada České televize protestovala proti pořadu herce Jana Krause Uvolněte se, prosím, neboť ji pobouřilo, že Kraus pozval do studia Helenu Vondráčkovou a nechal ji bez přerušení mluvit o jejím soudním sporu s Martou Kubišovou; Kraus výtku radních, které už v minulosti označil za „neschopné vydělat si na žrádlo“, považuje za cenzuru a za pokus zlikvidovat v této zemi zábavu. Padesáté narozeniny oslavil Semafor. Po úhynu vzácného supa hnědého, který se otrávil jedem ze špatně seškrábané barvy na voliéře, se zaměstnanci pražské zoo vzbouřili proti svému populárnímu řediteli Petru Fejkovi a obvinili ho, že se nestará o zvířata, málo dbá na jejich pohodlí a vše v chodu zahrady podřizuje turistům a své slávě.

Věříme totiž, že firmy s velkým podílem žen v managementu mají výrazně lepší výsledky než ty s drtivou převahou mužů, citovaly Hospodářské noviny vysvětlení, kterým švýcarská investiční společnost Naissance Capital zdůvodňuje svou strategii investovat pouze do podniků, v nichž mají rozhodující slovo ženy. Analytici dospěli k závěru, že v současné krizi má česká ekonomika to nejhorší už za sebou. Do zisku se vrátilo ČD Cargo. ODS se ve volebních preferencích dotáhla na ČSSD. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu pozatýkal skupinu zdejších neonacistů, kteří se v utajeném výcvikovém táboře cvičili pod vedením armádního profesionála k teroristickému útoku na důležitý objekt státní infrastruktury. Po dvojnásobném útoku neznámých vandalů na díla volně přístupná v centru Brna byla předčasně ukončena jediná česká přehlídka vítězných exponátů mezinárodní designérské soutěže Index: Award. Nadnárodní společnost ING se rozhodla prodat svou zdejší pojišťovnu a penzijní fond. Meteorologové upozornili veřejnost, že teplé dny končí a nastává chladný hluboký podzim.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 45/2009 pod titulkem Minulý týden