Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Se sněhem a vichrem se přihnala zima. Noviny přinesly zprávu, že podle amerického Národního sdružení podnikových ekonomů krize v USA skončila. Počet zdejších nezaměstnaných dosáhl jedenácti procent populace a stal se rekordem desetiletí. Za utajenou cenu prodalo Česko pět milionů emisních povolenek Španělsku.
Pan Barroso mi sdělil, že v Evropě jsou zaskočeni situací, která tady vznikla, že nervozita narůstá, ale všichni doufají, že Česká republika najde cestu, jak dodržet své závazky vůči ostatním zemím, oznámil premiér Jan Fischer po návratu z Bruselu, kde jednal se šéfem Evropské komise Josém Barrosem o rozhodnutí českého prezidenta Václava Klause nepodepsat parlamentem schválenou Lisabonskou smlouvu o novém řízení EU, dokud Česko nedostane písemnou výjimku, že na jeho území neplatí celoevropská Listina práv a svobod. Prezident Klaus mezitím na své ruské návštěvě řekl v Kremlu, že zrušení Lisabonské smlouvy – a tím i možný rozklad Evropské unie – je pro něj „naprosto zásadní životní věc“. Propadla se důvěra obyvatelstva v Ústavní soud. Z rozjeté pouťové atrakce na pražském Břevnově za jízdy vypadlo a zranilo se sedm lidí a experti varovali veřejnost, že podobné neštěstí se může kdykoli opakovat. Při víkendovém Autoshow v Praze se divákům představil nový Škoda Roomster na elektřinu. Táňa Fischerová dobyla Bollywood. Vedení společnosti Michal Praha, patřící lichtenštejnské nadaci, oznámilo, že svůj odsvěcený kostel sv. Michala na Staroměstském náměstí v Praze přestaví na obchodní dům.
Když čerstvý nositel Nobelovy ceny míru odloží setkání s dalajlamou až na dobu, kdy bude mít za sebou návštěvu kontinentální Číny, provede tím maličký kompromis, který má i svou určitou logiku. Nicméně otázka je, zda ty velké osudové kompromisy nemají svůj prapůvod, svou předehru v těch nenápadných a víceméně logických kompromisech, komentoval první český prezident Václav Havel skutečnost, že americký prezident Barack Obama odmítl přijmout Jeho Svatost dalajlamu s vysvětlením, že napřed musí navštívit komunistický Peking. Veterinární správa varovala spotřebitele, že v jogurtech Zott s jahodovou příchutí byly nalezeny kousky kovu. Miroslav Šlouf přešel z ČSSD do nově vznikající Strany práv občanů Miloše Zemana. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od příštího roku se v Česku nebude u praktického lékaře čekat na ošetření déle než patnáct minut. Pilotům ČSA klesly platy. Se zpožděním vyšlo najevo, že kvůli „homosexuálnímu chování“ byli při odletu z dvoutýdenní dovolené zatčeni na Kubě dva čeští gayové a už čtyři měsíce sedí v havanské vazbě.
Vnucuje se tak civilizační otázka: co vypovídá o naší společnosti fakt, že i dvacet let po listopadu je největším programovým trhákem nové digitální televize starý seriál o majorovi politické policie? povzdechl si v Hospodářských novinách šéfredaktor serveru DigiZone.cz Jan Potůček nad skutečností, že rekordních dva a půl procenta české dospělé populace sledovalo na digitální televizi Barrandov estébácký seriál Třicet případů majora Zemana. Státní dluh Česka skokově vzrostl o 250 miliard korun a ke konci letošního září překročil hranici jednoho bilionu korun. Kvůli hrozivě rostoucímu zadlužení veřejných financí zařadila Evropská komise Česko do skupiny nejrizikovějších zemí kontinentu. „Chléb ztrácí dech, trh ovládly rohlíky,“ upozornily své čtenáře titulkem Lidové noviny. Velkou pardubickou vyhrál pošesté Josef Váňa a poprvé hnědák Tiumen. Ministerstvo průmyslu sepsalo novou Státní energetickou koncepci navrhující zrušit limity na těžbu hnědého uhlí, dostavět nové bloky jaderných elektráren a začít opět z české země vymývat kyselinou sírovou uran. V Brně vystavili Muchu. Tisícihlavé komando policie zatklo v jedné velké celostátní razii 160 tuzemských distributorů a konzumentů dětské pornografie. Na trzích vypukla zlatá horečka a cena troyské unce dosáhla 1062 dolarů. Český hydrometeorologický ústav zveřejnil data prozrazující, že za posledních deset let se v tuzemsku oteplilo o víc než jeden stupeň. Se svolením vládních úřadů se na tuzemské řeky vrátily vodní skútry. Rybářské sdružení slíbilo občanům, že vánoční kapry letos nezdraží.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 43/2009 pod titulkem Minulý týden