Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Po nákupech

Suchohřiby a ti druzí

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Teď je sezona suchohřibů. Vy to nevíte?“ paní prodavačka v obchodu s houbami je udivena. „To nečtete noviny?“ Má zřejmě na mysli nějaký speciální houbový tisk. Svět hub je totiž stejně obsáhlý jako svět lidí a houby umí skoro všechno. Léčí, sytí, koření a tráví, soužijí a komunikují, takže je klidně možné, že mají i své vlastní noviny.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V houbovém vesmíru lze udělat dršťkovou polévku bez drštěk. Kravské žaludky se prostě nahradí houbou hlívou ústřičnou, která je shodou okolností stejně zmuchlaná a vroubkovaná. Mraženou dršťkovku z hlívy a další produkty z hub je možné koupit ve specializovaném obchodě Samyco (

www.samyco.cz

), kde prakticky jediným zbožím jsou houby. Konkrétně hlívu tady prodávají také ještě čerstvou, anebo sušenou a rozdrcenou jako lék. Obsahuje totiž velké množství glukanů a dalších látek, které upevňují imunitu. Houby obecně mají léčivé vlastnosti; v pražském krámku mají kromě hlívy tabletky ještě také z lesklokorky, což je choroš, který má podle atlasu „plodnici tvrdou jako dřevo, a nebývá proto pochoutkou gurmetů“. Zato tato houba, známější jako reiši, zaručí dlouhověkost.

Léčivých hub je řada druhů, vypadají jako různé druhy mimozemšťanů a účinkují na většinu chorob. Zájemci si je mohou nastudovat podle materiálů německého Institutu pro zkoumání vitálních hub (viz www.vitalpilze.de).

Esteticky nad většinu hub vyčnívají muchomůrky červené. Ty se v pražském krámku neprodávají, pouze vykupují. Koupit je bylo donedávna možné v amsterdamských coffee shopech pod názvem paddos. Ovšem od té doby, co po jejich požití francouzský turista nožem zabil svého psa, aby tak jeho duše mohla snáz opustit tělo, jsou paddos zakázány.

Naštěstí většina obyvatel světa hub je mnohem mírnějších. V chladicích boxech obchodu Samyco poklidně leží lišky a další liškovité hned vedle hřibovitých. Kromě lesních hub jsou tu také houby domácky pěstované, jako hlíva nebo šitake. Tyto domácí a přátelské houby si může každý vypěstovat také sám. Stačí si koupit za zhruba sto padesát korun balík substrátu, kde už je připravená sadba. Doma se celý balík jen pootevře a zalije vodou a již za pár týdnů houby začnou vystrkovat své hlavy, vyrostou jich tři kilogramy a vytvoří si u vás doma kousek svého paralelního houbového vesmíru.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 42/2009 pod titulkem Suchohřiby a ti druzí