Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politická aktualita

Konec na dohled

V Gaze se koncem minulého týdne vystupňovala aktivita na obou frontách – na vojenské i diplomatické. Zvláště zvýšení počtu leteckých útoků minulý čtvrtek mnohé diplomaty se zkušeností z dřívějších válek, kdy stupňování násilí předcházelo dohodě o klidu zbraní, přivedlo k naději, že se Izrael chystá operaci „Lité olovo“ brzy ukončit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Autor fotografie: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

V Gaze se koncem minulého týdne vystupňovala aktivita na obou frontách – na vojenské i diplomatické. Zvláště zvýšení počtu leteckých útoků minulý čtvrtek mnohé diplomaty se zkušeností z dřívějších válek, kdy stupňování násilí předcházelo dohodě o klidu zbraní, přivedlo k naději, že se Izrael chystá operaci „Lité olovo“ brzy ukončit. Podle zpráv některých reportérů z Izraele už také armádě docházejí cíle dalších možných útoků. Bilance války v pátek večer vypadala následovně: zemřelo zatím 1105 Palestinců, z toho přes 300 dětí, 5100 Palestinců bylo raněno; na izraelské straně od počátku války zemřelo 13 lidí, z toho tři civilisté, 233 lidí bylo raněno.

Během čtvrteční ofenzivy se Izraelcům podařilo usmrtit třetího nejvyššího muže Hamásu Saída Sijáma, který ve vládě v Gaze zastával post ministra vnitra. Smutečního průvodu při jeho pohřbu se v pátek údajně v Gaze účastnily desítky tisíc lidí. Bojové letouny dále cílily na tunely, kterými Hamás pašuje zbraně, potraviny a spotřební zboží pod uzavřenou hranicí s Egyptem, a tréninkové kempy militantních bojovníků. I proto podle průzkumů devadesát procent Izraelců současné tažení považuje za úspěšné a s výjimkou izraelských Arabů ho takřka jednohlasně podporují.

Bomby během čtvrtečních náletů zasáhly také největší nemocnici v Gaze, odkud museli být evakuováni všichni pacienti, a zdejší hlavní sídlo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].