Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Vím, že jde o mou pověst

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S Karlem Schwarzenbergem o nejisté budoucnosti TOP 09, víře v Kalouska a o fíkovém listu

„Dávám se všanc a je to riziko,“ přiznává šéf nové politické strany TOP 09 Karel Schwarzenberg. Zatím z toho ale není příliš nervózní. Kouří dýmku, pochvaluje si, že zhubnul a dal si po náročné ministerské funkci dohromady zdraví. Na novou roli šéfa partaje si ale ještě nezvyknul. Mluví otevřeně a naznačuje, že by mohl brzy skončit třeba kvůli miliardové zakázce na odstranění ekologických škod, která zavání korupcí. Nebo kdyby v jeho straně zvítězil souhlas s povolební koalicí s ČSSD.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Dosavadní úspěch TOP 09 stojí do značné míry na vaší osobnosti a pověsti. Není to příliš malý a vratký základ pro život politické strany?

Zajisté bude posilou nový program a noví kandidáti. Váš pohled je ale umocněn jednou věcí – začali jsme teprve před třemi měsíci a museli jsme včas, než začne předvolební kampaň, značku a jméno naší strany uvést v povědomí lidí. A poněvadž většina lidí přes léto jede na dovolenou, byly všechny billboardy k dostání, což už dneska není. A tak jsme se rozhodli tu dobu a reklamní plochy využít. Je to ostatně i všeobecný vývoj, že politika se stále více personalizuje. Byly doby, kdy v Německu visely plakáty CDU a CSU a dnes je všude pouze Angela Merkelová. Je to samozřejmě nevýhoda pro politiku samu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].