Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Domluví se policisté se zahraničními turisty?

Viděla jsem, jak policie zapisuje s řidičem vykradení jeho auta. Řidič byl Němec. Policistka se s ním domlouvala velmi lámanou angličtinou a pak mu dala k podpisu protokol a prohlášení, že říkal pouze pravdu a nic nezamlčel. Na dotaz, jestli nemají text v nějakém jiném jazyce, policistka odpověděla, že snad někde na služebně v angličtině, ale že to nikdy nikdo nemůže najít. Prý tam mají „bordel“. Není přece ojedinělé, že turisté najdou své auto vykradené, tak proč automaticky policisté nevozí s sebou dokumenty alespoň v angličtině? A ještě jedna otázka: Vykradení auta vyšetřuje městská, nebo státní policie? Nebo je to jedno?
LENKA MOUČKOVÁ, KARLOVY VARY

Ptali jsme se Jana Trojáčka, zástupce velitele Městské policie Karlovy Vary, a Jaroslava Ibeheje z Policejního prezidia ČR:
V případě, jejž popisuje čtenářka, se jedná o trestný čin, který městská policie nemá ve své kompetenci šetřit. Pokud městská policie jako první oznámení o vykradeném vozidle přijme, provede pouze prvotní kroky k zajištění místa, svědků a pachatele a následně věc předává Policii České republiky.

Je-li v rámci trestního řízení třeba přetlumočit obsah výpovědi či písemnosti nebo prohlásí-li osoba, že neovládá jazyk, v němž se jednání vede, přibere policejní orgán tlumočníka (viz § 28 trestního řádu). Z toho plyne, že pokud osoba nerozumí česky, je jí obsah dokumentu přetlumočen do jazyka, který ovládá. To se týká i postupů policistů při šetření krádeží vloupáním do motorových vozidel.

Jinak co se týče jazykové vybavenosti policistů, žádná norma nestanovuje povinnost policisty ovládat na komunikační úrovni jeden světový jazyk. Na druhou stranu ale v rámci tzv. základní odborné přípravy mají policisté, kteří nastupují ke službě cizinecké policie, povinnou výuku jednoho světového jazyka, z něhož skládají zkoušku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 35/2009 pod titulkem Domluví se policisté se zahraničními turisty?