Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Po nákupech

Jazyková škrabka

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Vstát tak akorát na východ slunce. Krátce pomeditovat, sežvýkat hrst sezamových semínek či proužek kokosu. A pak to hlavní: vyčistit řádně jazyk. Sedmkrát ho přejet škrabátkem, a to buď zlatým, stříbrným, nebo měděným, podle typu osobnosti. Žádný ajurvedik neopustí ráno domov bez této očistné rutiny. Má tak jedinečnou jistotu, že se zbaví „dračího dechu“ a splyne v harmonii s celým vesmírem. To by si jistě přál i mnohý západní člověk, a pro začátek tak může začít s oškrabováním jazyka.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Americká společnost G.U.M. je jedna z těch, které udávají módu v ústní hygieně. Momentálně tvrdí: Hlavně nemějte jen jeden kartáček. Důležité je mít v koupelně víc nářadí než v autoservisu. Při jednom čištění zubů můžete potřebovat klidně šest nástrojů. Jsou to různé mezizubní kartáčky s kloubem nebo bez, nitě, kartáčky na rovnátka, nejrůznější rádýlka a dloubátka vydesignovaná tak, aby padla do různých ústních škvír, o nichž bychom jinak zřejmě nevěděli, že je máme, což by byla škoda.

Je to projev čistotnosti hraničící s paranoiou. S čestnou výjimkou, škrabkou na jazyk. Tenhle módní hit totiž předem prověřila dvě tři tisíciletí. Nejen ajurvedici, ale také jogíni si čistí jazyk. Západní dentisté přitakávají: Pryč s povlakem, protože pro bakterie je to něco jako dětský koutek, mohou tam nerušeně dovádět. Naneštěstí při tom produkují sirné sloučeniny, a tudíž sirný zápach.
Povlak na jazyku se vytváří hlavně lidem, kteří mají málo slin. To se stává kuřákům, při léčbě antibiotiky, antidepresivy a jinými druhy léků, při některých nemocech. Ve všech těchto případech se doporučuje používat pravidelně škrabátko na jazyk.

K dostání jsou všude. Ve specializovaných prodejnách Profimed (www.profimed.cz ) mají na skladě šest druhů, s vroubky a se štětinkami nebo s ještě jinými vroubky či bez vroubků. K tomu také dva gely na čištění. Dnes už ovšem jazykovou hygienu nabízí každý mainstreamový drogista. Kartáček s vroubky na jazyk se značkou Aquafresh mají v každé drogerii. Hned vedle budou určitě bonbony Orbit se speciálními drážkami a v další poličce jistě také pasta Odol 3Dent Zuby a jazyk, jejíž pěna vyžere špínu z každého póru na vašem jazyku nebo tak nějak to s trochu nechutným zalíbením popisují na krabičce. Jejich jazyk nás nemusí odradit, pokud vede k čistému jazyku, potažmo vesmírné harmonii.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].