Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vážná hra na oběšence

Podaří se vládě vyhnat do zahraničí přední české vědce?

Rozvášněný dav mávající transparenty s nápisy „hybaj, darmožrouti“. Oběšený vědec a jeho dosud živí kolegové prchající ze země s narychlo sbalenými skripty a zkumavkami v podpaží. Zatím se to všechno odehrávalo „jen jako“, během happeningu organizovaného minulý týden Akademií věd ČR na pražském Perštýně. Pokud by se ale v příštích třech letech naplnily záměry vládní rady pro výzkum a vývoj, budeme nejspíš svědky útěku vědců i ve skutečnosti.

Zkusme celý spor mezi akademií a vládní radou přiblížit pomocí sportovní terminologie. Představme si, že máme v české lize tři fotbalové týmy: akademický, vysokoškolský a průmyslový. Vedení fotbalového svazu rozhodne, že bude napříště přidělovat peníze podle výsledků, aby podpořilo ty nejlepší. Jenže zvolí zvláštní kritéria: nepočítají se jen góly, ale i počet kilometrů, které borci naběhají po hřišti.

Ne všichni fotbalisté v týmech jsou špičkoví, všem třem mužstvům by prospěla podstatně přísnější kritéria určující, kdo má hrát a kdo ne. Jako celek ale hraje nejlépe akademický tým. Soustředí se na to, aby dal nejvíc gólů, protože se až dosud bláhově domníval, že rozhoduje vítězství. Jenže marná sláva, hráči vysokoškolského mužstva toho víc naběhají, a proto akademiky přečíslí na body. Tím pádem o své peníze nepřijdou. Průmyslový tým sice svého akademického soupeře ani na body porazit nedokáže, ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].