Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Po nákupech

S autem vlakem

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Takže ruku na srdce. Kdy jste naposledy potěšili svoje auto? A ono se přitom tolik snaží. Je nejvyšší čas vzít ho na výlet. Naložit ho do vlaku a vyjet si s ním na francouzskou Riviéru, do Turecka nebo alespoň do Popradu v Prešovském kraji.

Autovlak, autozug čili motorail je služba stejně jednoduchá jako geniální (viz video na www.raileurope.co.uk). Cestující autem vjede do speciálního vagonu, jakési patrové garáže na kolejích. Tam ho zanechá. Sám si pak ustele v sousedním lůžkovém voze. Pokud si objednal svačinu, ano, i služba „svačinový set“ existuje, může si ji vyzvednout v odbavovacím terminálu. A než dojí sendvič a prospí se, už jsou on i auto v Nice.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Autovlaky fungují v několika zemích. Z Prahy se dá takto cestovat do zmíněného Popradu, do Košic (řidič a auto 1114 korun), do Splitu (zpáteční jízdenka zhruba 4 tisíce, auto 3 tisíce;

www.cd.cz

). Z Německa jezdí autovlak za akční cenu 99 eur a také do Itálie, Chorvatska a Francie (

www.dbautozug.de

). Autovlaky jezdí ve Francii, v Belgii, v Rakousku (

www.oebb.at

) a rovněž v Austrálii. Tam je možné strávit s autem ve vlaku až šedesát pět hodin v kuse na transkontinentální trati Sydney–Perth. Kromě zážitku je možné si odsud odnést také zajímavý suvenýr, jako třeba přehrávač zvuku vlaku či propisku s vlakem uvnitř, jistěže zmenšeným (

www.gsr.com.au

).

Obecně autovlaky využívají hlavně rodiny s dětmi, kterým auto slouží zároveň jako velká kolečková taška, kterou mohou celou naložit, plnou pískacích hraček, vlhkých ubrousků a rezervních holínek. Důležitou cílovou skupinou jsou také Turci. Hlavně pro turecké rodiny, které vezou do rodné vsi auto po střechu nacpané Západem, funguje autovlak mezi rakouským Villachem a tureckým Edirne (www.optimatours.de).

Není to samozřejmě jen výhodné. Autovlaky jsou poměrně drahé, a tak evropské železnice linky spíš ruší, než že by je přidávaly. Není to také zrovna pružné: jízdenku z Prahy je třeba koupit dva měsíce předem. Navíc je třeba být na místě dvě hodiny před odjezdem, takže se cesta sice zpříjemní, zároveň ale notně protáhne. Ale tiše, o tom se před autem nemluví. Nekazte tu chvíli. Raději mu s úsměvem oznamte: dnes spolu pojedeme vlakem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].