Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Rusko, my a automaty

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Tak po Ukrajině už i Rusko zakázalo herny a hrací automaty. Mezi jiným i z toho důvodu, že v důsledku ekonomické krize prohrávají nezaměstnaní ve velkém sociální dávky a podporu. Zajímavá je starost některých českých pseudoliberálních myslitelů, kteří to vidí jako projev totalitních tendencí a zákazů a jako pokus zakázat něco, co prý zakázat nejde. Je to i srovnáváno s americkou prohibicí, která nebyla úspěšná a zhoršila kriminalitu.

Rusko navíc odkázalo gamblerství do několika těžko přístupných zón, zpravidla na Sibiři apod. Takže se nám krajina hezky proměňuje. Na Západě jsou hrací automaty odkázány do patřičných mezí (a zón) již dávno a Česko demonstrovalo rozmachem tohoto odvětví spíše svoji příslušnost k Východu. Situace se teď radikálně mění. Už i na Východě automaty nechtějí. To znamená, že se stáváme jakýmsi ostrovem tohoto hnusu a logicky to k nám přitáhne z Východu i kriminalitu. Přidejme si k tomu i to, že dále vám tu může někdo kouřit do obličeje, i když jdete jíst do restaurace s dětmi.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Zkrátka ne všechno ruské musí být vždycky nutně špatné. Bylo by samozřejmě skvělé, kdyby v Rusku měli normální politickou pluralitu a svobodu tisku. Zákaz automatů ale není zrovna projevem totalitního myšlení, nýbrž spíše zdravého rozumu. Tak jak se věčně Rusko potácí mezi Východem a Západem, tento zákaz je zrovna spíše projevem západnictví.

• Svět se zdá být překvapen daleko prudším nárůstem nezaměstnanosti, než se čekalo: v USA i v Evropě. V Americe dokonce přišlo za jediný měsíc o práci více lidí než při demobilizaci v roce 1945. Je to znepokojivé? Ne nutně. Běžně se v recesích stává, že HDP už se navrátí k růstu a nezaměstnanost přitom ještě několik měsíců roste. Vzhledem k tomu, že se ale s růstem počítá až v příštím roce, nezaměstnanost může růst nebo stagnovat ještě dlouho.

Znepokojivé je spíše to, že podle páteční zprávy Evropské komise eurozóně hrozí permanentní snížení potenciálního ekonomického výstupu, protože krize znamená dlouhodobou destrukci kapitálu. Do češtiny si to přeložme tak, že jen těžko se budeme vracet na předkrizovou úroveň výroby. To platí i pro Českou republiku. Takže potíž není červnový počet lidí bez práce, ale skutečnost, že nezaměstnanost zůstane vysoká velmi dlouho a to bude stát nemálo peněz.

Každý den nový Audit Jana Macháček na www.respekt.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 28/2009 pod titulkem Rusko, my a automaty