Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Čas povodní

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ničivé povodně, úmorná vedra a vlhko jako v tropickém pralese. Podle meteorologů právě teď v Česku procházíme obdobím velké klimatické změny.

I když jsou teprve tři hodiny odpoledne, všude kolem je tma jako v noci. Oblohu křižují obrovské blesky a z temných mraků se valí neuvěřitelné proudy vody. Ještě před pár minutami bylo vidět daleko za Mosteckou pánev na vrcholky Krušných hor a na lounské pahorky, teď ale nedohlédneme ani na půl metru. Jsme na jedné z nejvýše položených meteorologických stanic v Česku – Milešovce – a kolem právě zuří jedna z prudkých bouřek, která za pár hodin způsobí o několik set kilometrů dál ničivou povodeň.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Když blesky bijí do země už jen několik kilometrů od vrcholu hory, zdejší meteorolog

Zdeněk Krčka

náhle vybíhá ven vypnout automatickou meteorologickou stanici. Pak vytahuje jističe, vypíná ledničku, televizi a všechny elektrické přístroje. Za chvíli je jasné proč. Nejprve se přiženou prudké poryvy větru, které během deseti minut dosahují v nárazech síly téměř orkánu. Skla ve velkých oknech pozorovatelny se pod tou silou pořádně prohýbají. Když do domu praští první blesk, ozve se zvuk podobný prásknutí biče. Pak ale další silný výboj zasáhne telekomunikační sloup hned vedle domu. Na pár sekund zableskne prudké světlo a zvuková vlna otřese domem. Instinktivně si kryjeme hlavy do dlaní, to už ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].