Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Dva v jedné galerii

Nebude jim to spolu klapat. To je jediná jistota, kterou přinesla středeční tisková konference v pražském Rudolfinu. Vedle sebe seděli ředitel tamní galerie Petr Nedoma, který síni šéfuje šestnáctým rokem a patří k nejrespektovanějším postavám na výtvarné scéně, a pár židlí od něj Vladimír Darjanin, od tohoto týdne nový generální ředitel České filharmonie (pod kterou galerie spadá), jenž má v kulturním sektoru pověst manažera, který jde za úspěchem hlava nehlava. Když se po chvíli Nedoma před novináři Darjanina zeptal, zda může říct jen jednu větu, a odpovědí mu bylo otrávené „ano“, bylo to prostě jasné: nebude jim to spolu klapat.

O Nedomově pozoruhodném příběhu se můžete v tomto čísle dočíst na stranách 50–51. Jeho minulost je jasná, budoucnost ovšem ne. Darjanin ho původně chtěl z galerie odvolat hned po svém nástupu, po tlaku kulturní veřejnosti (na Nedomovu podporu se sešlo více než 3000 podpisů) ustoupil a na tiskové konferenci prohlásil, že ho v Rudolfinu nechá minimálně do konce roku. Divné je, že dnes Darjanin nedokáže vysvětlit, proč o Nedomově odvolání vůbec uvažoval. Prý kvůli odlišnému pohledu na marketing. Galerie má však vyrovnaný rozpočet, vysokou návštěvnost a mezi odborníky nejlepší renomé, takže v tom problém nebude. Jediným důvodem může být Nedomova tvrdohlavost.

Darjanin na konferenci používal manažerský jazyk plný prázdných frází, ze kterého se nedá udělat žádná představa o tom, jakým směrem se nyní Rudolfinum vydá. Tento styl Nedoma nesnáší. Má rád přímá slova a čitelné činy.

Nedomovo odvolání se sice zatím nekoná, tím ale také dobré zprávy končí. Spolupracovat spolu teď budou muset minimálně několik měsíců lidé s úplně odlišným pohledem na kulturu: Nedoma se považuje za zprostředkovatele klíčových duchovních hodnot vytvářených klidně málo známými lidmi, Darjanin má rád umění, které neklade složité otázky a ve kterém se točí velké peníze. To těžko bude klapat.

Vladimír Dajranin prohlásil, že si dává tři měsíce na to, aby zjistil, jak to v Rudolfinu všechno funguje. Čtvrt roku uteče jako voda. Už teď je přitom jasné, že nebude o nic chytřejší, než je dnes. Znovu bude stát před rozhodnutím: s Nedomou, nebo bez něj? Ještě se nestalo, že by se u nás tak rychle semknulo tolik lidí z tak různých odvětví kultury (výtvarníci, galeristé, architekti, novináři, návštěvníci atd.) na podporu jednoho člověka z branže. Je jasné, že tyto sympatie bude mít Nedoma i za dvanáct týdnů, protože si je zaslouží. Zato Darjanin si udělal spoustu kritiků ještě před svým příchodem do Rudolfina. Upřímně řečeno, není mu co závidět.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 27/2009 pod titulkem Dva v jedné galerii