Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Po nákupech

Za vysvědčení krev

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Co by tak děti měly dostat za vysvědčení? Něco hodnotného, co vydrží a zpříjemní prázdniny. Co třeba krev? Samozřejmě umělou, s níž mohou ve chvílích volna markýrovat různá zranění (30 ml za 54 Kč). Nebo model páčidla vyrobený z molitanu a izolepy (1 ks za 60 Kč). Kupodivu teenageři budou mít z takového dárku jistě radost.

Stále víc jich totiž propadlo zábavě jménem LARP neboli live action role playing game. Podle názvu to vypadá jako věda, ale v podstatě to znamená, že se mládež někde sejde, řeknou si, kdo bude „jako“ Elf a kdo „jako“ čaroděj, a pak se „jako“ utkají v bitvě, což je plně zaměstná třeba i na dva tři dny. Ovšem nemůže to být úplně jenom jako, musí to být také co nejvíc doopravdy. Scénáře bitev jsou sofistikované a takové by mělo být i vybavení hráčů. Právě proto se hodí umělá krev, kterou se může maskovat třeba vlkodlak v říši fantasy, i molitanové páčidlo, které se dá použít, když se hraje na apokalypsu po jaderném výbuchu, což je také pěkná prázdninová zábava.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kostýmy a rekvizity si lze vyrobit nebo také nakoupit v profesionální kvalitě. V Česku se tak živí už dva specializované internetové obchody (

www.fantasyobchod.cz

v Ostravě a 

shop.larp.cz

v Praze). V obou lze najít desítky položek, z nichž jedna je překvapivější než druhá: gotické boty (1239 Kč), kápička na hlavu, ideální doplněk ke každému fantasy kostýmu (350 Kč), železný nápažník (rozuměj šperk na paži, 289 Kč), kravský roh na medovinu (350 Kč; velmi nezbytné, na některých larpech totiž není dovoleno pít z normálního kelímku, aby se nekazila hra). Majitel pražského obchodu sám vyrábí z jekoru (koberec), meralonu (izolace na trubky) a power tapu (stříbrná izolepa) mnoho realistických zbraní: kromě zmíněného páčidla také meče, palcáty a palice.

Vybavení hráči mohou hned tento víkend vyrazit na jeden z největších larpů u nás (více na www.asf.cz). Odehrává se ve středočeských Čísovicích, které se ovšem protentokrát změní na bájnou zem Erien, kde je zrovna rok asi tak 1195 nabbanského letopočtu. Půjde tu o Nabbance a Elfy a Darence a také částečně o skřetí nemoc. Na roli skřeta bude však třeba mít barvu pleti zelenou nebo šedivou, jak předepisují pravidla. Prázdniny jsou zkrátka tu a je potřeba se na ně nachystat. A vyrazit včas do obchodu pro nějakou tu skřetí šedivinu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 26/2009 pod titulkem Za vysvědčení krev