Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Kalouskův vabank

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Propad zelených v Evropských volbách, následná rezignace Martina Bursíka na vedení partaje a založení nové pravicové strany Miroslavem Kalouskem mohou pořádně zamíchat politickou mapou země. Jsme na prahu velké změny.

Pro Miroslava KalouskaKarla Schwarzenberga je založení nové konzervativní strany TOP 09 (neboli „tradice, odpovědnost, prosperita“) největším riskem jejich dosavadní politické kariéry. I proto jejich první slova při představování nové formace mířila tímto směrem. „Je nám jasné, že pro všechny z nás je to riziko, máme vydobytý politický kapitál, který teď vsadíme do hazardu,“ řekl na úvod první tiskové konference TOP 09 šéf nové partaje Karel Schwarzenberg.

Nejde o plané obavy. Deklarovaným důvodem vzniku nové partaje je obava, že bez ní by tu ODS neměla žádného spojence pro sestavení většinové středopravé koalice. To by na roky znamenalo nástup levice, což Kalousek i Schwarzenberg vnímají jako problém. Podle nich by to vedlo k většímu přilnutí Česka k Rusku, oslabení transatlantické spojenecké vazby, výraznému zadlužení země a zastavení nutných modernizačních reforem. Právě založení TOP 09 však může za určitých okolností paradoxně tento scénář uvést v život – proto ta slova o „rizicích“ z úst jejích zakladatelů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

One man show

Problém je v tom, že podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].