Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Trendy

Jak se najíst po vietnamsku

62c_varianta_R23_2009_n.jpg
62c_varianta_R23_2009_n.jpg • Autor: Respekt

Koriandr, čerstvý zázvor a ananas. Tyto věci už vietnamští zelináři naučili jíst Čechy. Vietnamská kuchyně toho ale může nabídnout víc. V Berlíně se dá vietnamská restaurace vyzkoušet skoro na každém nároží, v českých městech na ně pořád ještě čekáme.

62c_varianta_R23_2009_s.jpg
62c_varianta_R23_2009_s.jpg • Autor: Respekt
Když člověk zvedne sklenici zelenkavé limonády a podívá se skrz ni kolem, uvidí Hanoj. Vietnamské nápisy, šikmé oči a vzduch vlnící se horkem. Zatímco ten výjev je jenom napodobenina, malá pražská Hanoj v tržnici Sapa a zelené pití je opravdový Vietnam. Je to nuoc mia, šťáva z cukrové třtiny s ledem a limetkami.

Je to jedna z těch zajímavých exotických pochoutek, po jakých je dnes mezi labužníky takový hlad. Většina z nich o ní ale neví, protože se dělá jen tady, v bufetech v Sapě a v dalších vietnamských tržnicích. Tento paradox se týká veškeré vietnamské kuchyně: v Česku zůstává ukrytá za hradbami ghett. A přitom v metropolích po celé Evropě i Americe, kde vietnamská komunita třeba ani není tak silná, se množí nápisy „vietnamská restaurace“, neboť jíst v podnicích s názvy jako Hanoj nebo Saigon je momentálně v módě.

Na zahrádce kavárny však není ani jeden Čech, sedí tu jen dvě Vietnamky. Jedna z dívek se jmenuje Do Thi Hong Hanh. Vietnamské…

2009_obalka_R23
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

2009_obalka_R23
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 46 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1192
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte