Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Mezinárodní výbava v autě

Proč není v Evropě sjednocena povinná výbava v autech? To máme před cestou do zahraničí vždy shánět informace o tom, jestli se někde nezměnily vyhlášky?
Tomáš Sochor, Ostrava

Ptali jsme se na ministerstvu dopravy a v Ústředním automotoklubu ČR:
Povinná výbava není sjednocena, v okolních státech mají řidiči povinnost mít v autě například hasicí přístroj, lano nebo tyč. Nicméně od roku 1968 platí vídeňská Úmluva o silničním provozu, která říká, že povinnou výbavu vozu určuje země, kde je automobil registrován. Pokud tedy pojedete s autem do země, která úmluvu podepsala, neměla by policie posuzovat výbavu auta podle svých vyhlášek. Praxe je však složitější. „Například v Rakousku patří do výbavy reflexní vesta. Protože země podepsala vídeňskou úmluvu, neměla by policie po řidiči při namátkové kontrole vestu požadovat. V rakouské legislativě je ale také zákon, který ukládá řidiči povinnost použít vestu při nehodě na dálnici. To znamená, že pokud by české auto mělo nehodu a řidič nepoužil při vystupování z auta vestu, mohl by být pokutován,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy Martin Kupka.
Evropě se spíše vzdalujeme, zájem o jednotnou legislativu zatím není. „Vymýšlíme si nové věci, které nikde neexistují, jako například zimní značku s vločkou. Pokud k nám někdo přijede na jaře, když už není sníh, tak ho značka zastaví uprostřed dálnice,“ říká Miroslav Preclík z automotoklubu. Ministerstvo dopravy ale připravuje vyhlášku novou. „Už nebude povinné s sebou vozit rezervu, jak je to třeba v Německu. Řidiči si naopak budou muset koupit reflexní vestu, izometrickou fólii nebo návod na poskytnutí první pomoci,“ říká Kupka. Úlevy pro řidiče by měly začít platit od poloviny roku, nové povinnosti až od roku 2011.
Informace o povinné výbavě v zahraničí řidiči najdou na internetových stránkách ministerstva dopravy nebo automotoklubu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].