Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Na cenové houpačce

Bojovat proti deflaci je těžší, proto se jí svět snaží vyhnout i za cenu inflace

Stále častěji si můžeme v poslední době číst o tom, že Evropě, Americe či celému světu hrozí pokles cen, tedy deflace. A stejně tak stále častěji slyšíme, že jen co se svět vyhrabe z nejhoršího, probudí se tygr inflace, a to v podobě, na jakou jsme v posledních 15 letech úplně zapomněli.

Zdánlivě je deflace (pokles indexu spotřebitelských cen) jen pouhým opakem inflace (nárůst spotřebitelských cen), a tedy stejnou hrozbou, jen s opačným znaménkem. Jenže není to tak. Deflace, přesněji její důsledky, jsou daleko horší. Je to dáno tím, že už po celá staletí stojí ekonomiky na úvěrech a ještě nikdo nevymyslel úvěry, které mají negativní úroky, to znamená, že věřitel někomu půjčí a ještě mu za to platí.

Většina firem a podniků je neustále v nějaké míře zadlužena, je to jejich přirozený stav, protože skrze úvěry financují svůj provoz a rozvoj. Pokud ale začnou klesat ceny, klesají podnikům a podnikatelům příjmy, objem splácených úvěrů však zůstává pořád stejný. Deflace má pak tendenci spustit se ve spirále, která pokračuje přes bankroty k rostoucí nezaměstnanosti, odtud k dalšímu poklesu cen, novým bankrotům a tak dále. (Pro Českou republiku prozatím – ale jen prozatím – platí, že oslabená koruna nás chrání před poklesem cen, protože pokles kurzu zvyšuje ceny dováženého zboží.)

Na školení u Japonců

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].