Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Ocas Evropy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Na bulharském venkově určuje mafie, co je demokracie a co kapitalismus

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ilja Trojanow

se narodil v Bulharsku, ale vyrůstal v Německu a v Keni. Vystudoval práva a etnologii na mnichovské univerzitě. Poté žil několik let v Bombaji a Kapském Městě. Věnoval se africké literatuře, kterou překládá do němčiny. Dnes žije ve Vídni. Je autorem 19 knih, z nichž vyšly česky Sběratel světů a Moje Afrika: Mýty a všední realita.

Na své černé listině má padesát položek. Vypnuli mu elektřinu a vodu na půl roku. Otrávili mu psy, jejich těla mu hodili přes plot na dvůr. Řemeslníky mu zastrašují bandy mlátičů. Manželku ohrožují revolverem. Zatýkání, pokuty, procesy – nekonečný by mohl být výčet verbální a fyzické šikany, policejní, soudní. A taky šikany od zločineckých band. Mnozí jiní by to dávno vzdali. On však sedí na nejvyšším kopci v okolí, vysoko, tam, kde v nebi bydlí i živí, jak se říká v Bulharsku, dívá se na hory a medituje o spravedlnosti.

Hasanova lekce
Hasan Tahirov chtěl jen obchodovat. Nic víc. Nezavedli snad tržní demokracii, nebyli snad vítáni investoři a soukromá iniciativa? Tahirov neměl politické ambice a nemusel si vyrovnávat staré účty. Chtěl jen obchodovat podle svého, bez úplatků a bez privilegií. Jenže se octl v obležení vlků. Jeho případ je naléhavým důkazem, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].