Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

ANKETA: Co letošní výsledky soutěže Magnesia Litera vypovídají o současném vnímání literatury v Česku?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

ONDŘEJ HORÁK

literární recenzent Lidových novin

Výsledky cen Magnesia Litera nedopadly špatně, oceněna byla kvalitní díla. Co se však týče „normálního čtenáře“, ukazuje se, že jsou od něj tyto knižní ceny stále velmi daleko. Za důležité nicméně považuji to, že letošní laureáti přinesli příběhy. Bohumila Grögerová píše jen pomocí lupy, překladatelka Dana Gálová dokončila práci zesnulé Estery Sládkové, přitom je sama těžce nemocná, vítěz Kanzelsberger ceny čtenářů se ocenění už nedožil… Pokud tedy někdo před časem správně podotkl, že české literatuře chybí schopnost vytvořit o sobě „mýtus“, nyní příběhy nechyběly, i když smutné. Možná z toho onen „normální čtenář“ nabyl dojmu, že česká literatura je na sklonku života.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

LIBUŠE BĚLUNKOVÁ

šéfredaktorka kulturního čtrnáctideníku A2 a předsedkyně porot Magnesie Litery 2009 

Nominace vybírají v jednotlivých kategoriích odborné poroty, všichni porotci dohromady pak hlasují o vítězích. Komise se řídily kvalitou textů a mírou tvůrčího riskování autorů. Výsledky vypovídají o ledasčems, nejvíce o nárocích porotců a o nabídce daného roku (letos slušné). O vnímání literatury v Česku vypovídá spíš mršení kulturních rubrik v novinách a zhoršující se podmínky vydávání a reflexe knih. Příští rok vyjde méně kvalitních knih než loni, jelikož ministerstvo kultury drasticky snížilo už tak malé dotace v této oblasti. S tím je třeba něco udělat, aby bylo v Česku co vnímat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

JIŘÍ PEŇÁS

vedoucí kulturní rubriky časopisu Týden

Samozřejmě, že vypovídají především o konstelaci konkrétní poroty a o víceméně náhodném součtu jejích hlasů. Tak to ale bývá asi u všech uměleckých cen, snad u literatury je to ještě náhodnější, neb kritéria jsou volná, knih je mnoho a nikdo je všechny nepřečte. No, ale to neznamená, že není správné, aby takové ceny byly. Já osobně mám ale z hlavní ceny pro Bohumilu Grögerovou radost, přestože vím, že tam byla oceněna nejen kniha, ale hlavně zásluhy a vůbec sympatie k ní. S „vnímáním literatury v Česku“ to nemá ale co dělat, to je věc in margine. Přes některé výhrady má cena Magnesia Litera jistý smysl právě pro to vnímání.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

MARTIN REINER  

Básník, spisovatel a majitel nakladatelství Druhé město

Mně se zdá, že nevypovídají – ve smyslu vaší otázky – o ničem. Co má divák, který si v neděli večer naladil záznam z předávání cen, společného s porotami, které jsou za ty výsledky zodpovědné? A o čem vypovídá Cena čtenářů, kterou získá neznámá kniha vydaná Knižním klubem, a ne Vieweghův Román pro muže, kterého se prodalo přes sto tisíc, ne čtenářsky veleúspěšné Povídky Zdeňka Svěráka, ne Urbanův hit Lord Mord či bestseller Terezy Boučkové Rok kohouta? Vypovídá to o tom, že moc lidí o té anketě asi nevědělo. Je otázka, je-li to problém Litery a jejích organizátorů, nebo české literatury jako celku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 18/2009 pod titulkem ANKETA: Co letošní výsledky soutěže Magnesia Litera vypovídají o současném vnímání literatury v Česku?