Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

S bílým pláštěm z krize

Evropský komisař pro vědu Janez Potočnik má problémy. Měsíce přesvědčoval Evropu o správnosti miliardových investic do vědy a tlačil na přijetí jednotné „výzkumnické“ legislativy. Pak přišla krize, Evropané se začali zajímat výhradně o záchranná opatření a investice do postižených bank i celých ekonomik. Na financování vědy se pozapomnělo a Potočnik se teď obává, že si jednotlivé země na své původní záměry jen tak nevzpomenou.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Urychlí věda i cestu z krize? (Den otevřených dveří v urychlovači částic CERN) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Urychlí věda i cestu z krize? (Den otevřených dveří v urychlovači částic CERN) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Evropský komisař pro vědu Janez Potočnik má problémy. Měsíce přesvědčoval Evropu o správnosti miliardových investic do vědy a tlačil na přijetí jednotné „výzkumnické“ legislativy. Pak přišla krize, Evropané se začali zajímat výhradně o záchranná opatření a investice do postižených bank i celých ekonomik. Na financování vědy se pozapomnělo a Potočnik se teď obává, že si jednotlivé země na své původní záměry jen tak nevzpomenou.

„Peníze, které slíbila Unie, na vědu půjdou – rozpočet už je dávno schválený a měnit se nebude. Dá se ale předpokládat, že krize zpomalí financování na národní a také soukromé úrovni,“ říká mluvčí evropské komise pro vědu Catherine Rayová.

Obavy jsou oprávněné. Krize zasáhla ve velkém většinu firem, které se na evropském výzkumu podílejí. Firmy mají kvůli krizi problémy se získáváním úvěrů na výzkumy, jejichž výsledek není zaručen, a nevyhnulo se jim ani velké propouštění. Právě omezení výzkumu je pro většinu firem způsobem, jak ušetřit.

Plány pomalu mizí

Vědecké plány, které Evropská komise spřádala před pár měsíci, berou pomalu za své. Velmi tvrdě zasáhla krize především farmaceutické firmy a společnosti, které se zabývají vývojem biotechnologií.

Problémy, propouštění a omezení vývoje nových léčiv ohlásila například britsko-švédská společnost AstraZeneca,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].