Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Nepravá pravice V. K.

Prezidenta Václava Klause je už téměř dvě desítky let vidět a slyšet doma i v zahraničí a za tu dobu se stal prakticky synonymem pro českou pravicovou politiku. Nic na tom nezměnily ani jeho rázovité názory. Klausova rétorika a myšlení však ve skutečnosti podlamují politický liberalismus, který údajně hájí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jan Rovný - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Rovný - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Jan Rovný

se narodil v Praze. Vystudoval politologii v Kanadě a Belgii, v současné době dokončuje doktorandské studium na Univerzitě Severní Karolíny (USA). Je autorem odborných studií především na téma stranická politika a evropská integrace, spolupracuje s Českým rozhlasem 6.

Prezidenta Václava Klause je už téměř dvě desítky let vidět a slyšet doma i v zahraničí a za tu dobu se stal prakticky synonymem pro českou pravicovou politiku. Nic na tom nezměnily ani jeho rázovité názory. Klausova rétorika a myšlení však ve skutečnosti podlamují politický liberalismus, který údajně hájí.

Politická soutěž ideologických postojů se ve vyspělých demokraciích soustřeďuje na dvě sféry – ekonomickou a společenskou. Obecně platí, že v ekonomice pravice prosazuje co nejmenší regulaci tržních mechanismů, levice zase požaduje zvýšenou účast státu.

Ve společenské sféře jde například o koncepci občanství a národa, o otázky etiky a morálky (ve vztahu k interrupcím, homosexuálům apod.), ale také o problematiku společnosti otevřené dovnitř i navenek. V tomto smyslu se ideologické postoje dělí na liberální a na takzvaně „autoritativní“, které obhajují tradiční, rodinné a národní hodnoty.

Česká pravice se ve svých počátcích po roce 1989 profilovala jako společensky liberální, ať už to bylo Občanské fórum nebo ODS. Zajistila…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].