Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Skončila lyžařská sezona a vrátili se skřivani. Na Tachovsko přiletěl první čáp. Podle statistických měření spadlo Česko oficiálně do recese. Brněnská radnice zřídila ve svých prostorách poradnu a koutek pro Brňany v krizi. U příležitosti 10. výročí vstupu republiky do NATO navštívil Prahu generální tajemník Aliance Jaap de Hoop Scheffer.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Skončila lyžařská sezona a vrátili se skřivani. Na Tachovsko přiletěl první čáp. Podle statistických měření spadlo Česko oficiálně do recese. Brněnská radnice zřídila ve svých prostorách poradnu a koutek pro Brňany v krizi. U příležitosti 10. výročí vstupu republiky do NATO navštívil Prahu generální tajemník Aliance Jaap de Hoop Scheffer. Uplynulo 50 let od krutě potlačeného povstání Tibeťanů proti čínské komunistické diktatuře a Jeho Svatost dalajlama nazval život v okupovaném Tibetu „peklem na zemi“. Směřujeme k masovému vymírání ekosystémů v oceánu, rychlostí nevídanou od dob dinosaurů, citoval tisk slova, která na vědecké konferenci v Kodani pronesla bioložka Carol Turleyová z Plymouthské mořské laboratoře; hlavní zprávou konference se stalo kolektivní vědecké varování, že oteplování a jeho důsledky jsou obecně mnohem horší, než se dosud myslelo, a že mnoha ostrovním státům hrozí zánik ještě rychleji, než se jejich obyvatelé dosud obávali. Do Česka zamířila nadnárodní kavárenská síť Gloria Jean’s Coffees. Vedení ČEZ koupilo distribuci elektřiny v Albánii. Ministr financí Miroslav Kalousek prosadil v Bruselu celoevropské snížení DPH u oprav kol, čištění oken, pečovatelské služby, stříhání vlasů a vedení restaurace. Pro „jednání v rozporu se stanovami“ byly ze Strany zelených vyloučeny dvě poslankyně a jedna bývalá ministryně školství. S tak častým porušováním zákona při nějaké akci jsme se zatím nesetkali, prohlásil šéf Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal poté, co jeho komisaři provedli prověrku účtů nedávno skončeného mistrovství světa lyžařů v Liberci. Na příkaz ministra dopravy museli silničáři zastavit plošné kácení stromů u cest. Česká měna se zvrátila na houpačce a posílila z 30 na 26 korun za jedno euro. Soudkyně vrchního soudu Naděžda Žáková zrušila rozsudek soudce Vojtěcha Cepla, který před časem rozhodl, že zmařené vyšetřování korupční aféry někdejšího vicepreméra Jiřího Čunka zařídila „justiční mafie“ neboli spiknutí představitelů moci s vlivnými úředníky tuzemské spravedlnosti; kromě zrušení verdiktu Žáková rovněž rozhodla, že soudce Cepl už nesmí případ „justiční mafie“ řešit, což vzbudilo zděšení a protesty u odborníků i v laickém tisku. Jak to mluvíš? Co tě to doma učí, zakřičel podle svědků muž středních let na šestiletého chlapce, který v Brně u dětského hřiště řekl kamarádce „Mě to nebaví, je to na hovno“; muž poté hocha srazil na zem a zkopal do hlavy tak, že dítě skončilo v nemocnici; „Z informací na místě jsme zjistili, že nejde o trestný čin, ale o přestupek, takže jsme se věcí nezabývali a ani nijak neřešíme dohledání útočníka,“ vysvětlila pak policejní mluvčí Andrea Procházková občanům, proč se policie ani nepokusila najít pachatele. Na protest proti nízkým výkupním cenám mléka táhlo Prahou pět tisíc rozzlobených zemědělců, kteří křičeli: „Donutí nás vláda vybít naše stáda?“

V otázce oteplování klimatu je ten člověk naprosto zmatený a shromažďuje kolem sebe dost popletené lidi. Tihle popírači klimatických změn jsou stejní jako ti, kdo tvrdili, že Země je plochá, že není vztah mezi kouřením a rakovinou nebo mezi virem HIV a AIDS, řekl deníku Guardian prominentní britský ekonom Nicholas Stern v komentáři k vystoupení českého prezidenta Václava Klause na newyorské konferenci Globální oteplování: byla to vůbec kdy krize? Podle průzkumů voličské obliby ODS dostihla ČSSD. Agentury informovaly o tom, že v New Yorku začal proces s Bernardem Madoffem, proslulým finančníkem, který během své kariéry okradl své klienty o rekordních 65 miliard dolarů. Vědci zkoumající skupiny dobrovolníků vypátrali, že lidé, kteří méně jedí, jsou ve stáří zdravější a mají kvalitnější život. Všechno bude zas v pořádku, máme nejskvělejší ekonomický stroj, který byl kdy vytvořen, uklidnil krizí zneklidněnou světovou veřejnost nadějný hlas nejbohatšího muže světa a nejznámějšího investora Warrena Buffetta. Ministr pro lidská práva Michael Kocáb se rozhodl, že na jaře odstartuje kampaň proti fackování českých dětí. Becherovka se přestěhovala z Varů do Bohatic. Meteorologové oznámili, že po deštivých dnech přijde slunce, ale až koncem měsíce.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].