Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Dramatická situace uvnitř Strany zelených byla částečně vyřešena tím, že představitelé vzbouřenců, kteří si založili uvnitř SZ platformu, byli vyloučeni.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Dramatická situace uvnitř Strany zelených byla částečně vyřešena tím, že představitelé vzbouřenců, kteří si založili uvnitř SZ platformu, byli vyloučeni. To je v českých stranách méně obvyklé řešení. Proč se k němu uchýlili právě zelení, kteří si zakládají na otevřenosti a svobodném vyjadřování názorů? Jde o zvůli nebo jediné možné východisko z vleklého sporu?

Odpověď není tak snadná, jak se může jevit. Zároveň je ale velmi důležitá, protože jde o koaliční stranu. Rozhodli jsme se tedy udělat rozhovor s Martinem Bursíkem výhradně o této vnitrostranické krizi. K monotematickým rozhovorům nesaháme často, ale zde se nám zdálo správné udělat výjimku. Zeleným se také věnujeme v článku Silvie Lauder a v rubrice Na pozvání.

I kdybychom před týdnem nepřinesli překvapivou informaci o nátlaku na ministra spravedlnosti Pospíšila, aby zasáhl ve prospěch Jiřího Čunka, museli bychom se i v tomto čísle věnovat tzv. justiční mafii. Vrchní soud totiž odebral případ soudci Vojtěchu Ceplovi, který loni projevil odvahu a odvedl dobrou práci, když zásahy do výkonu spravedlnosti demaskoval. Doporučuji tedy článek Ondřeje Kundry a Jaroslava Spurného.

Ekonomická krize nabývá různých forem a rozsahu. Tomáš Sachr přivezl reportáž z Lotyšska, které je na prahu státního bankrotu. To samo o sobě je špatná zpráva, ale v případě pobaltských zemí se v pozadí hospodářských těžkostí skrývá ještě jedna hrozba. Komplikované situace může využít sousední Rusko, které usiluje o posílení ekonomické závislosti bývalých satelitů na jeho kapitálu.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, příjemné čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].