Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ruský vliv

Na internetu, především na serverech tajných služeb, najdeme desítky opravdu zasvěcených analýz o tváři budoucího světa včetně toho, jakou roli v tomto světě bude hrát Rusko.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ilustrační obrázek - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Ilustrační obrázek - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Ruské investice do země raději nepouštějme, jsou rizikové, reprezentují systém, který má daleko k normální demokracii. Investice z Kremlu nebo jeho „spřízněných“ společností nepřinášejí prosperitu, ale nejistotu, kdy a jak budou použity proti občanům země, do které přišly. To je trochu zjednodušená definice, jíž tajné služby a bezpečnostní experti zdůvodňují ostražitost, kterou by měla mít Evropa, ale nejen ona, před masivnějším vstupem ruského kapitálu.

Stará doktrína

Na internetu, především na serverech tajných služeb, najdeme desítky opravdu zasvěcených analýz o tváři budoucího světa včetně toho, jakou roli v tomto světě bude hrát Rusko (a samozřejmě i USA, Čína, Indie, Brazílie…). Rusko překvapivě nehraje v globálních rozborech až tak zásadní roli, nicméně jakákoli prognóza budoucího vývoje Evropy se bez analýzy rozšiřování ruského vlivu neobejde.

Pro Rusko a jeho obyvatele není podle většiny analýz ani tak důležitá demokracie, svobodné volby, právo kamkoli cestovat, právo kdykoli vyjádřit svobodně svůj názor. Není důležitá debata o základních aspektech lidských životů a fungování společnosti. Většina lidí se v Rusku všech těchto bonusů vzdává ve prospěch vidiny dobytí světa. Dělo se to pod Leninem, Stalinem, Brežněvem a opakuje se to pod Putinem. V seriózních analýzách tu ponižující větu nenajdeme, ale hodně bezpečnostních expertů ji na setkáních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].