Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jeden den v životě

Black bird nakonec

Dvacet dnů jsem tlumočil pro inspektora nedestruktivního zkoušení z jedné země v Mezopotámii. Ultrazvukem jsme zkoumali vnitřní čistotu plechů, z nichž mají být vyrobeny trubky pro plynovod. Mezi prací mi ten muž říkal mnohá moudra.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Dvacet dnů jsem tlumočil pro inspektora nedestruktivního zkoušení z jedné země v Mezopotámii. Ultrazvukem jsme zkoumali vnitřní čistotu plechů, z nichž mají být vyrobeny trubky pro plynovod. Mezi prací mi ten muž říkal mnohá moudra:

…Kapitalismus je nespravedlivý, protože zadržuje většinu bohatství u menšiny lidí, a tím porušuje rovnováhu. Bůh stvořil svět v rovnováze! O tom svědčí jak pohyb galaxií a hvězd tak, i pohyb atomů a ještě menších částic. Jediné vychýlení a vesmír se zhroutí.

…Chyba je vždycky v lidském faktoru. Čím se liší člověk od zvířete? Jí jako zvíře, rozmnožuje se jako zvíře, umírá jako zvíře. Jediný rozdíl je v inteligenci a hlavně schopnosti dělat špatné věci. Člověk, když se vymkne kontrole, má sám od sebe tendenci působit zlo: ničit, zabíjet, smilnit a dopouštět se sodomie jako v USA. Proto přišli proroci jako Ježíš a Muhammad, aby lidé dostali vzor, šablonu pro život.

…V mé zemi jsou také hory a lesy a v nich divoká zvěř, vlci a jiné šelmy, ale to nic není proti lidem, kteří žijí za našimi hranicemi, ti jsou mnohem horší než vlci, protože vlk se chce jen uživit, ale naši sousedé nás chtějí zničit ze zlé vůle.

…Za americké přítomnosti v Afghánistánu stoupla produkce drog desetkrát. Západ potřebuje ohromné množství drog. Hudbou, tancem, sexem a drogami ohlupují mladé lidi, aby nevnímali, co se kolem nich děje.

…Chudáci Američani, kterým vládl mister Bush, to už si radši měli zvolit toho chlapíka od filmu, jak se jmenuje? Jo, mister Bean.

…Afghánci, kteří obchodují s drogami, podle mě nejsou muslimové, ale hříšníci. Nejlepší by bylo zmáčknout knoflík a hodit na ně biologickou bombu a očistit od nich zemi a dát ji dobrým lidem.

…Vy na Západě prý chráníte práva žen. Ale když otevřete internet, najdete tam stovky tisíc nabídek žen, které se chtějí nechat pojebat mužem za peníze! A já se ptám, nebylo by pro ně lepší, kdyby měly manžela a rodinu a žily se ctí?

Cestou z práce jsme zahlédli na sněhu černého ptáčka. „Jak se česky řekne black bird?“ zeptal se mě inspektor. „Kos.“„Takže kos je black bird?“„Ano.“ Inspektor se najednou začal smát a pobaveně si opakoval: „Kos! Kos!“ a nemohl se přestat smát. Pak mi zašeptal do ucha: „Tak my říkáme centrálnímu bodu ženského těla. A jak vy?“ Důvěrně jsem mu zašeptal do ucha krásné české slovo začínající na „p“. „Tak to je váš black bird!“ Zasmáli jsme se oba.

PŘÍŠTÍ TÝDEN PÍŠE PETRA HŮLOVÁ.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2009 pod titulkem Black bird nakonec