Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Naše závoznice

Vyhrála mistrovství světa a olympiádu, letos možná k titulům přidá Ropáka roku.

Vyhrála mistrovství světa a olympiádu, letos možná k titulům přidá Ropáka roku. V české sportovní historii bylo málo tak dojemných okamžiků, jako když zchvácené Kateřině Neumannové cupitala poblahopřát malá dcerka k olympijskému zlatu. Ale také málo tak trapných okamžiků, jako když minulý týden na bahnitých loukách u Liberce vysvětlovala, proč je na ně dobré svážet desítkami těžkých automobilů sníh z Jizerských hor.

Neumannová se z naší nejslavnější lyžařské závodnice proměnila v nejznámější sněhovou závoznici. Už před Silvestrem nechala na Pražský hrad dovézt tuny bílé hmoty kvůli seriálu Tour de Ski, minulý týden velké sněhové stěhování proběhlo kvůli Světovému poháru. Tentokrát přitom šéfka běžkařských závodů nenaštvala jen ekology, ale i kolegy lyžaře, kterým sníh sebrala z tratí na Jizerské magistrále, takže se teď nedá běžkovat ani tam, kde by to klimatické podmínky dovolovaly.

Svým způsobem je chování Kateřiny Neumannové pochopitelné: jako vrcholová sportovkyně žila v přesvědčení, že výkonu se musí podřizovat úplně všechno. Jenže zatímco jako závodnice si mohla přehnanou snahou o vítězství leda tak zhuntovat vlastní tělo, jako závoznice teď může huntovat mnohem obecnější statky.

Na celé smutné aféře je nicméně i něco pozitivního. Stačí se podívat na internetové diskuse pod články o libereckých závodech: většině lidí tu nepřijde normální, aby se kvůli několikahodinové kratochvíli ničila příroda.

Ještě před pár lety se o globálních klimatických změnách bavili jen zasvěcení, dnes se o oteplování hádají příbuzní při svátečním obědě a ekologická témata vyhrávají prezidentské volby. To změnilo i přístup k profesionálnímu sportu. V roce 1972 se řítily stovky motokrosařů při mezinárodní Šestidenní krkonošskými svahy a horskými potoky, český národ to sledoval s nadšením a náš vítězný tým bral jako hrdiny. Když se o třicet let později akce opakovala v Jizerských horách, trasy už musely vést po asfaltkách, závody se v médiích přesto označovaly za „kontroverzní“, a poté co motorky rozjezdily sjezdovku nad Jabloncem, dostali pořadatelé statisícové pokuty.

V lednu chtěli nizozemští dálkoví bruslaři v Česku uspořádat svůj závod, protože je u nich na to moc teplo. Odjeli s nepořízenou: teplo bylo i u nás. Neumannová se pokusila přírodě postavit nehledě na pokuty i nepřízeň fanoušků. Jenže jak se v pátek ukázalo, stejně na ni byla částečně krátká. Zrušen byl úvodní závod sdruženářů, kteří do „bílé stopy“ startují v rozestupech daných předchozími skoky na lyžích. Na můstku na Ještědu totiž moc foukalo.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 8/2008 pod titulkem Naše závoznice