Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Když se internet zamyslí

Vědecké zaměření Ivana M. Havla (69) se nedá vymezit jediným oborem, spíš připomíná křižovatku, kde se filozofie protíná s matematikou, informatikou, přírodními vědami i uměním.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ivan Havel - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Ivan Havel - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Vědecké zaměření Ivana M. Havla (69) se nedá vymezit jediným oborem, spíš připomíná křižovatku, kde se filozofie protíná s matematikou, informatikou, přírodními vědami i uměním. Ani jeho zjev a životní styl se příliš neshodují s představou strohého učence. Působí jako konzervativní gentleman, trochu dandy, trochu diplomat, pro něhož je věda především vášnivou zálibou. I proto o ní dokáže pozoruhodně psát – nejen odborné práce, ale také fejetony. V současnosti vede časopis Vesmír a je ředitelem Centra pro teoretická studia při Univerzitě Karlově a Akademii věd ČR.

Řadu let píšete úvodní fejetony do časopisu Vesmír, ve kterých se věda prolíná s beletrií. Literáti to ocení, ale co kolegové? Není fejetonistická nenucenost a mnohoznačnost v rozporu s vědeckým přístupem?

Vy asi budete spíš na straně té nenucenosti a mnohoznačnosti. Já musím být nestranný, ale mým životním problémem je, že mě vždycky nejvíc přitahuje to, čemu nejmíň rozumím anebo co nejmíň umím, a závidím každému, kdo to zvládá. V mládí jsem chodil na přednášky z té nejabstraktnější matematiky a teď mě zase svádí ten zvláštní žánr úvodníků. V nich si s vědou trochu zahrávám a těší mě vymýšlet všelijaké metafory, narážky a náznaky. Vlastně ty úvodníky píšu spíš sám sobě pro radost. Nečekám, že to po mně budou číst přísní vědci, a literáti čtou Vesmír asi málo. Světlou výjimkou je Ludvík…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].