Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Hrozí, že se rozpadne vláda, pokud nebude Václav Klaus zvolen prezidentem?

Klausův pád by vládní koalici bezprostředně neohrozil, došlo by však k jejímu postupnému rozkladu. To by znamenalo trvalé oslabení M. Topolánka a rozpolcenost vládní koalice, kterou by při životě držela pouhá setrvačnost a příprava na české předsednictví EU.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Pehe - Autor: Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Pehe - Autor: Günter Bartoš • Autor: Respekt

Jiří Pehe

politolog

Nezvolení Václava Klause by jistě vyvolalo otřes v ODS, ale nemuselo by vyústit do pádu vlády, pokud bude předseda strany a premiér Mirek Topolánek připraven. Kdyby vyrazil okamžitě do preventivního protiútoku proti těm, kdo mu dnes vyhrožují rozkolem v ODS a možným pádem vlády, nejspíš by uspěl, protože klausovské křídlo by už za sebou nemělo Hrad. Navíc pražská organizace ODS, která na Topolánka útočí „přes Klause“, není v ostatních regionech nijak populární. Topolánek bude ve větším ohrožení, i když ne okamžitě, pokud Klaus bude zvolen, protože Klaus bude moci využít toho, že se už nemusí ohlížet na znovuzvolení.

Jan Kubáček

politolog

Klausův pád by vládní koalici bezprostředně neohrozil, došlo by však k jejímu postupnému rozkladu. To by znamenalo trvalé oslabení M. Topolánka a rozpolcenost vládní koalice, kterou by při životě držela pouhá setrvačnost a příprava na české předsednictví EU. Narostl by politický apetit a ambice J. Paroubka. Občanští demokraté by museli řešit „kam s čestným předsedou“. Exprezident V. Klaus by se začal intenzivně věnovat poměrům v ODS, což by už tak oslabenou stranu o to víc rozdělilo. Zelení by se začali více orientovat na budoucí spolupráci s ČSSD a KDU-ČSL by zachvátila otevřená existenční krize.

Vladimír Mlynář

exministr informatiky

Ano, hrozí, dokonce je to celkem pravděpodobné. Zkušenost z minulé prezidentské volby je v tomto směru ostatně jasná. Nezvolení Klause vytvoří v ODS značné napětí, a to nejen díky dnes existující vnitřní Topolánkově opozici. Porážka nejsilnější strany v prezidentské volbě, ještě v situaci, kdy Klausův protikandidát je evidentně velmi slabý, bude právem v ODS pociťována podobně jako porážka ve volbách. A případný neúspěch v krajských volbách pak již může být spouštěcím mechanismem pro změnu vedení ODS, a tím logický pád vlády. Dále nezvolení Klause posílí opozici a velmi rozleptá vztahy uvnitř stávající vládní koalice.

Jacques Rupnik

politolog

Je to obava, kterou určitě sdílejí nejenom poslanci ODS, ale celá koalice. Mně se ale zdá neopodstatněná. Zaprvé – pud sebezáchovy koaličních poslanců je dostatečně silný. Platí to pro lidovce, kteří jsou mnohem slabší než před posledními volbami, i pro zelené, kteří by se už příště nemuseli do parlamentu dostat. Za druhé je tu precedens minulé prezidentské volby, kdy neuspěl prezidentský kandidát ČSSD, ale strana i vládní koalice to ustály. A poslední argument – pokud nebude Václav Klaus zvolen prezidentem, může se ODS emancipovat od svého otce zakladatele a najít pro sebe novou identitu a prostor.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 6/2008 pod titulkem Anketa: Hrozí, že se rozpadne vláda, pokud nebude Václav Klaus zvolen prezidentem?