Často hledáte, jak…
Obálka vydání 6/2008
6/2008 • 2.–9. 2. 2008

2008/6

Kultura

Padlí andělé v krutém světě

Jan Gregor

Filmová kariéra talentovaného Švéda Lukase Moodysona má opravdu pozoruhodný vývoj. Z autora všeobecně nadšeně přijímaných mainstreamových hitů, miláčka diváků a kritiky, se postupně změnil v režiséra, jenž točí filmy, které jen tak někdo nestráví.

Alois Nebel

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks

Výstavy

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Televize bez reklamy

Jaroslav Formánek

Televizní vysílání ve Francii projde bezprecedentní kulturní revolucí, která zasáhne všechny veřejnoprávní stanice a nepřímo se dotkne i těch soukromých.

Ateistova neděle

Pavel Klusák

Představme si, že by Vladimír Mišík na protest proti domácí politice přestal mluvit česky – byť jen na posledním albu.

Kdo chce zabít Knížáka

Jan H. Vitvar

Ten vzkaz v e-mailové schránce působil hodně absurdně: opravdu Jiří David přeposílá na všechny strany pozvánku na novou výstavu Milana Knížáka?

Gadžo píše o Romech

Viktor Šlajchrt

Naše představy o životě chudých Romů v osadách na východním Slovensku vycházejí většinou z dokumentárních záběrů v televizním zpravodajství.

Hříšný křesťan Saman

Markéta Pilátová

Vloni tu vyšly indonéské pohádky a legendy v knize Smaragdové ostrovy, antologie moderní indonéské prózy Tygr! Tygr! a před Vánoci také prvotina představitelky nového proudu tzv. indonéské „voňavé literatury“ (tvorba mladé generace spisovatelek) Ayu Utamiové (40).

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Lublaňský kolos konečně v češtině

Tomáš Dvořák

Na sklonku minulého roku vyšly poprvé v českých překladech hned dvě knihy slovinského filozofa, sociologa a kulturního kritika Slavoje Žižka (1949).

Tihle Oscaři nejsou pro slabý

Jan Gregor

„It´ s a man´ s world,“ zpíval před lety James Brown. S jeho písní přesně souzní letošní výběr americké filmové akademie, která přiřkla největší šance získat sošku za nejlepší film roku snímkům, které zobrazují bezohledný a nekompromisní mužský svět.