Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Ohnivá voda

V Ulánbátaru byla začátkem roku vyhlášena prohibice.

V Ulánbátaru byla začátkem roku vyhlášena prohibice. Pročež k tématu vyplavalo pár tvrdých dat. 

Na Silvestra se objevila pajcovaná vodka. Jedenáct lidí zemřelo na otravu metanolem hned na Nový rok, 20 skončilo v těžkém stavu v nemocnici. Úřady zareagovaly neobyčejně pružně a během pár desítek hodin nebyla k sehnání ani plechovka piva. Zdroj toxické vodky byl odhalen ve výpalně Gun Galuut. Až 11. ledna se uvolnil prodej měkkého alkoholu a postupně i kořalek. 

V prvních dnech prohibice bylo v Ulánbátaru možno spatřit muže s planoucíma očima, jak pobíhají z obchodu do obchodu v naději, že tu snad ještě inspektoři nebyli. Anglické noviny Mongol Messenger 16. ledna napsaly, že během prohibice bylo inspektory zabaveno 76 000 a v obchodech zapečetěno 1,7 milionu lahví vodky. Kriminalita v UB poklesla z 50–60 hlášených případů denně na 25. Úrazová oddělení nemocnic vykázala také dramatický pokles příjmů.

Asijci obecně mají „špatný“ metabolismus alkoholu, způsobený atypickou variantou enzymu alkoholdehydrogenázy, která alkohol štěpí méně účinně, takže rychle nastává „akutní intoxikace“. Alkoholismus je navíc velký problém mezi nomády, kteří se přistěhovali do měst a zůstali bez práce a bez životní náplně.

Mongolská vláda pověřila celou věcí vyšetřovací komisi, která už vytvořila návrh novely zákona o alkoholu. Pokud projde, měl by se snížit počet míst, kde se vodka v Mongolsku prodává, z 8900 na 1500.

V Mongol Messenger vyšel článek o příbuznosti Mongolů s americkými indiány. Že indiáni přišli do Ameriky z Asie přes Beringovu úžinu a Aleutské ostrovy, se obecně ví. Tady je to docela komicky formulováno následovně: „…že staří Mongolové objevili americký kontinent dávno před připlutím Kryštofa Kolumba v roce 1492.“ a o pár odstavců dál: „…někteří evropští badatelé píší, že Mongolové byli barbaři. To ale není pravda a studium historie prokázalo, že Mongolové vytvořili první kalendář, založili první akademii věd, otevřeli pozemní cesty mezi Asií a Evropou a položili základy sjednoceného Ruska a velké Číny.“ 

V kontextu výše uvedeného myslím na to, že indiáni s přispěním zavlečených chorob a ohnivé vody dopadli neslavně. Doufám, že Mongolové se podobnému osudu vyhnou. Nechtějí přece skončit v rezervacích, naopak, živí v sobě hrdé sny o obnově Velkého Mongolska.

Autorka je překladatelka žijící v Mongolsku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].