Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Televize bez reklamy

Televizní vysílání ve Francii projde bezprecedentní kulturní revolucí, která zasáhne všechny veřejnoprávní stanice a nepřímo se dotkne i těch soukromých.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jestli nemáme být elitáři, tak nám neberte peníze. (Ředitel Carolis) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Jestli nemáme být elitáři, tak nám neberte peníze. (Ředitel Carolis) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Televizní vysílání ve Francii projde bezprecedentní kulturní revolucí, která zasáhne všechny veřejnoprávní stanice a nepřímo se dotkne i těch soukromých. Těmito slovy oznámil prezident republiky Nicolas Sarkozy na tiskové konferenci svůj záměr zrušit reklamu ve státem dotovaných televizích. Jde především o kanály France 2 a France 3 podniku France Télévision, který by tím přišel ročně o 800 milionů eur. Tahle částka představuje 36 % jeho rozpočtu, zbytek financí do televizní pokladny plyne z koncesionářských poplatků (1,8 miliardy eur).

Podle Sarkozyho změna nastane až za jeden či dva roky. Jeho nečekané oznámení (nekonzultoval to ani s vládou, ani s ředitelem France Télévision Patrickem de Carolis) se ale okamžitě odrazilo na pařížské burze. Akcie dvou největších soukromých televizních stanic TF1 a M6 rázem vyskočily o 14, respektive 7,4 %. Budou to totiž právě tyto dvě společnosti, které by si měly volný balík peněz rozdělit. Jak ale prohlásil šéf TF1 Digital Laurant Solly, všechnu reklamu ze státní televize absorbovat nedokážou.

S tím ovšem prezidentův návrh počítá: Sarkozy si totiž představuje, že část reklamy, a tedy i nového finančního zisku přeteče do soukromých rozhlasových stanic a tisku. Profitovat z božské many by tak měly nejenom zadlužené regionální noviny, ale i celostátní deníky jako Le Monde či Figaro, jejichž výdělky z reklamy za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].