Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

V recenzi o Janu Čepovi Vyhnanec s tajemstvím (Respekt 3/08) se nám vloudila chyba. Ve větě „Dcera Klára naléhavě a vroucně hovoří o otcově pláči, (...) o jeho ztrátě víry v Boha,“ správně mělo být uvedeno „o své ztrátě víry v Boha“ – Čep víru v Boha neztratil.

Zdeněk Svěrák erotický

Respekt 3/08

Zdeněk Svěrák nevinný, až roztomilý

Mám tříletou dceru. Občas Zdeňka Svěráka posloucháme. Patřím spíše k těm, které to, co Svěrák do písniček přidává, potěší. Když ale dceři zpívám nebo pouštím z CD naše staré národní písničky, tak to opravdu kroutím hlavou.

Tak třeba Tluče bubeníček, tluče na buben – výzva ke zbrojení a válce. Píseň Komáři se ženili, ženili – propagace alkoholismu a domácího násilí. Na tý louce zelený, pasou se tam jeleni – myslivec postřílí, co mu přijde pod mušku, jen aby se pochlubil svou zelenou uniformou, na kterou chce sbalit holku. Ještě som sa neoženil, už mňa žena bije – opět o domácím násilí a manželské nevěře. Vrcholem je pro mne píseň Šly panenky silnicí, pasáž „dukáty jí seberem, potom se jí vysmějem“ – to je přece o znásilnění a loupežném přepadení! No a co třeba píseň Když jsem já šel tou putimskou branou? Dotyčný studuje na kněze, takže milostné radovánky jsou mu zapovězeny. Jednou se přece jen zamiluje, ale pohoří („sedm let jsem v Písku študýroval, ani jednu pannu nemiloval, jenom jednu měl jsem rád, tu mi přebral kamarád“). Jako pomstu slibuje své platonické lásce, jak ji zostudí hned při prvním kázání, které bude mít v píseckém kostele.

Asi by se toho našlo hodně, a tak sedím nad dětským zpěvníkem a cenzuruji, co své dceři zpívat a co ne. Uznejte, že vedle toho je Svěrák docela nevinný, až roztomilý.

Michaela Kokešová

A proč ne klaus?

Respekt 5/08

Pane Švehlo,

novinář by měl o politice referovat, analyzovat, ale ne se snažit přetvářet k obrazu svému. Tolik překrucování a polopravd, účelových jednostranností a kolosální předpojatosti, to se hned tak nevidí, jako v článku A proč ne Klaus?. Novináře asi může dělat kdejaký pisálek záhumenkového formátu.

Viliam Hanuš, Chvaletice

Oprava

V recenzi o Janu Čepovi Vyhnanec s tajemstvím (Respekt 3/08) se nám vloudila chyba. Ve větě „Dcera Klára naléhavě a vroucně hovoří o otcově pláči, (…) o jeho ztrátě víry v Boha,“ správně mělo být uvedeno „o své ztrátě víry v Boha“ – Čep víru v Boha neztratil.

redakce

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].