Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Proč jsou komunisté zváni do televize?

Proč ČT (ale i jiné subjekty) zvou do televizních debat představitele českých komunistů – tedy lidí, kteří souhlasí s monstrprocesy s disidenty na Kubě, ve svých interních materiálech otevřeně schvalují cílené vyvraždění milionů lidí, koncentrační tábory a nejbrutálnější teror, který si obyčejný smrtelník ani nedovede představit.

Proč ČT (ale i jiné subjekty) zvou do televizních debat představitele českých komunistů – tedy lidí, kteří souhlasí s monstrprocesy s disidenty na Kubě, ve svých interních materiálech otevřeně schvalují cílené vyvraždění milionů lidí, koncentrační tábory a nejbrutálnější teror, který si obyčejný smrtelník ani nedovede představit. Nechci slyšet odpověď, že „komunisty nezbývá než respektovat“, protože „jsou třetí nejoblíbenější stranou“, „volí je půl milionu lidí“ apod. O legitimitě politické strany nerozhoduje počet jejích příznivců, ale její charakter.

JAKUB ČANĚK, PRAHA

Ptali jsme se Martina Veselovského z pořadu 20 minut v Českém rozhlase a Petra Šimůnka, moderátora Nedělní Partie na Primě:

Martin Veselovský: Řídím se podle kodexu Českého rozhlasu, který jasně říká, že se musí zachovávat objektivita a nestrannost vůči subjektům na české politické scéně. Za stávajícího demokratického systému by totiž bylo těžké oddělit jednu z legitimně zvolených stran. Z kombinace profesních pravidel a toho, že komunisté byli několikrát po sobě zvoleni do parlamentu, tedy jasně vyplývá, že komunisté musejí být zváni k veřejným debatám. Můj osobní názor sem nepatří, nicméně je nutno říct, že komunistickému programu ve volbách uvěřilo dvacet procent lidí.

Petr Šimůnek: A proč ne? Kdybychom je nezvali, budeme mít problém s Radou pro televizní a rozhlasové vysílání, která nám ukládá povinnost dát rovnocenný prostor všem politickým stranám. A komunisté jsou třetí nejsilnější stranou v parlamentu. Pokud se podíváte na náš pořad, tak zjistíte, že zastoupení komunistů určitě neodpovídá jejich postavení ve sněmovně. To znamená, že určitě nejsou třetí nejvíce zvanou politickou stranou. Na druhé straně, pokud bychom zástupce komunistů nezvali, tak by to od nás bylo velmi krátkozraké. Nechceme říkat, jestli jsou zlí nebo dobří, každý ať si na ně udělá názor sám.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].